G20'de çevre için beklenen somut adımlar atılamadı

Roberto Cingolani Çin, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerle iklim konusundaki görüşmelerin epey zor geçtiğini ifade etti

Almanya'da aşırı yağışların neden olduğu su baskınlarında ölenlerin sayısı en son 176'ya yükselirken, bazı uzmanlar felaketin küresel ısınmayla ilişkili olduğunu düşünüyor (Reuters)

G20 ülkeleri Çevre, İklim ve Enerji Bakanları toplantısında iklim değişikliğine karşı ciddi adımlar atma konusunda anlaşmaya varamadı.

G20 dönem başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde Napoli kentinde perşembe günü başlayan görüşmelerden sonra İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani açıklamalarda bulundu.

Cingolani, bazı ülkelerin küresel ısınmayı 1,5 derecelik sınırda tutmaya yönelik adımların atılmasında fikir birliğine varamadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmede ülkeler, küresel ısınma konusunda 2015’te Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen, hava sıcaklığındaki artışı 2 derece altında tutmaya yönelik hedefte anlaşabildi. 

Ancak küresel ısınma, halihazırda hava sıcaklıklarında 1,2 derece artışa neden oldu. Bu durum, son dönemlerde de sıklıkla yaşanan sıcak hava dalgası, orman yangınları, kuraklık ve sellere yol açıyor. 

Yaşanan felaketler de göz önünde bulundurulduğunda, liderlerin G20 Zirvesi'nde 2015’teki anlaşmaya kıyasla daha katı önlemler alması bekleniyordu. 

Bakan, toplantıdaki önemli noktalardan birinin kömür tüketimiyle ilgili olduğunu da söyledi.

Cingolani, ülkelerin çoğunun kömür kullanmayı 2025’e kadar bırakmayı hedeflediklerini fakat bazı ülkelerin bunun mümkün olmadığını belirttiğini açıkladı. Dolayısıyla kömür kullanımının sonlandırılmasına ilişkin ortak bir takvim oluşturulamadı.

Görüşmelerde iklim değişikliğine yönelik yeni finansal adımlar atılmadığını da belirten Cingolani; Çin, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerle iklim konusundaki görüşmelerin epey zor geçtiğini ifade etti.



Independent Türkçe, DW, NHK

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU