Biden geri adım attı: "Facebook, milleti öldürmüyor"

"Etraftaki 12 kişi yanlış bilgi veriyor"

ABD'nin 46. başkanı olan Joe Biden 78 yaşında (AFP)

Sosyal medya platformlarının Kovid-19 konusunda yanlış bilgi yayarak "milleti öldürdüğünü" söyleyen ABD Başkanı Joe Biden geri adım attı.

Biden pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Facebook, milleti öldürmüyor. Etraftaki 12 kişi yanlış bilgi veriyor. Bunları dinleyen herkes zarar görüyor. Halkı bu kötü bilgiler öldürüyor.

Facebook'un, 'Facebook, milleti öldürüyor' gibi sözlerimi kişisel olarak algılamak yerine yanlış bilgi konusunda harekete geçmesini umuyorum. Sözlerimle de bunu kast etmiştim.

ABD Başkanı'nın bahsettiği 12 kişi, Center for Countering Digital Hate adlı kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşunun martta yayımladığı raporda geçiyor.

Çalışmada, söz konusu kullanıcıların Facebook başta olmak üzere sosyal medya platformlarında Kovid-19 pandemisi konusundaki yanlış bilgilerden sorumlu olduğu yazıyor. Bu kişilerin 59 milyon takipçisi olduğunu bildiren uzmanlar, komplo teorilerinin çoğunun buradan çıktığını bildiriyor.

Ne olmuştu?

Biden 16 Temmuz'da Facebook gibi sosyal medya platformlarının, Kovid-19 pandemisi konusunda yanlış bilgilerin yayılmasına ortam sağlayarak ölümlere neden olduğunu söylemişti.

Facebook ise Biden'ın sözlerine tepki göstermişti. Şirketin sözcüsü Kevin McAlister "Gerçekler, Facebook'un hayat kurtarmaya yardım ettiğini gösteriyor" derken, Guy Rosen adlı yönetici yayımladığı blog yazısında şu ifadeleri kaleme almıştı:

Gerçek şu ki ABD'de aşıyı onaylayan Facebook kullanıcılarının sayısı arttı. Bu ve diğer gerçekler, yönetimin son günlerde öne sürdüğünden çok farklı bir hikaye anlatıyor.

Rosen, ABD'deki Facebook kullanıcılarının yüzde 85'inin aşı yaptırdığını ya da aşı yaptırmayı istediğini bildirmişti.

 

Independent Türkçe, The Guardian, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU