DSÖ Başkanı Ghebreyesus bu sefer Çin'i hedef aldı: "Laboratuvarda kazalar olabilir"

Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüsün Çin'deki bir laboratuvardan sızmış olabileceği teorisini yok saymak için henüz erken olduğunu söyledi

Ghebreyesus, önceden Çin'e yeterince eleştirel yaklaşmadığı belirtilerek eleştirilmişti (AP)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19'un laboratuvardan çıkma ihtimalini yok saymak için henüz erken olduğunu söyledi. Çin’i daha şeffaf olmaya çağırarak "Ben de laboratuvarda çalıştım, kazalar olabilir. Bunlar yaygın" dedi.

Önceden Çin'in çabalarından övgüyle bahseden ve yeni tip koronavirüsün hayvanlardan insanlara bulaşması ihtimaline ağırlık veren Etiyopyalı Ghebreyesus, dün örgütün Cenevre'deki merkezinde yaptığı konuşmada Çin'i işaret etti.

DSÖ yöneticisi, bu sene pandeminin köklerini araştırmak için Vuhan'daki laboratuvara giden uluslararası ekibin istediği verilere ulaşmakta zorlandığını hatırlattı.

"İşin aslı Çin'den şeffaf, açık ve özellikle de pandeminin ilk günlerinde talep ettiğimiz ham veriler konusunda işbirliği içinde olmasını istiyoruz. Laboratuvarın önceden ve pandeminin başında ne durumda olduğunu gösteren bilgilere ihtiyacımız var. Eğer bilginin tamamını alırsak bu ihtimalin üstünü çizebiliriz" ifadesini kullanan Ghebreyesus, örgütün Kovid-19'un kökeniyle ilgili yeni araştırmalar için çalıştığını vurguladı. "Umarız işin kökeninde neler olduğuyla ilgili daha iyi bir işbirliği görürüz" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DSÖ'nün mart ayındaki raporu, virüsün laboratuvardan sızma ihtimalinin "çok düşük" olduğunu ve insanlara muhtemelen başka bir hayvan vasıtasıyla yarasalardan bulaştığını öne sürüyordu.

Ancak son aylarda özellikle ABD Başkanı Joe Biden'ın ülkesinin istihbarat birimlerine verdiği soruşturma emri, virüsün insan üretimi olabileceği iddialarının yeniden konuşulmasına neden oldu. 

Çin ise pandeminin Vuhan'daki laboratuvardan çıktığı iddialarının siyasi temellere dayandığını iddia ediyor. Pekin yönetimine göre Kovid-19'un kaynağıyla ilgili araştırmalar diğer ülkelerde devam ettirilmeli. 

Ebola ve SARS gibi virüslerin doğal kaynağının tespiti on yıllar boyunca sürebiliyor.


Independent Türkçe, Guardian, AP

DAHA FAZLA HABER OKU