Pandemide arttı… Küçük yerlerde memur olan ve sosyal medyada yalnız olduğunu söyleyen kadınlarla önce sevgili olup sonra dolandırıyorlar

Belli bir yaşın üstündeki kadınlarla Facebook üzerinden tanışan dolandırıcılar, duygu sömürüsü veya şantaj ile para çekmeye çalışıyor. Vakalar özellikle pandemi sürecinde arttı. Tek bir olayda 41 kadın mağdur var

Fotoğraf: Unsplash.com/@christinhumephoto

İnternet kullanımının yaygınlaşması hayatı pek çok açıdan kolaylaştırdığı gibi özellikle dolandırıcılara yeni fırsatları da beraberinde getirdi.

Neredeyse her türlü yöntemi kullanarak insanları mağdur ediyorlar.

Şantaj veya duygusal istismar yoluyla para temini bu yollardan sadece bazıları.

Özellikle pandemi sürecinde insanların sosyalleşmeyi daha çok internet üzerinden yapması bu tür mağduriyetlerin de artmasına fırsat verdi.

Facebook üzerinden 41 kadını dolandırdılar

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Başkanı Canan Güllü, Kovid-19 pandemisi sürecinde yaşanan ve Bursa’da yaşayan bir avukat tarafından kendilerine bildirilmesi ile kurum olarak müdahil oldukları bir dolandırıcılık olayında 41 kadının mağdur edildiğini söyledi.
 

canangüllü.jpg
Canan Güllü / Fotoğraf: AA


Çeşitli illerden kadınların mağdur olduğu bu dolandırıcılık olayını Güllü, şöyle anlattı:

“Çoğunlukla 30 yaş üzerindeki, yalnız olduğunu hissetiren kadınları hedef alıyorlar”

Canan Güllü, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada dolandırıcıların, genellikle Facebook üzerinden, çoğunlukla da 30 veya 40 yaş üstündeki kadınları hedef aldıklarını söyledi.

40 yaş üstündeki insanlar arasında Facebook kullanımının daha yaygın olduğunu hatılatan Güllü, "Bu insanlar yaşadıkları bütün duyguları ve sorunları bir şekilde burada anlatıyor. 'Eşim öldü, çocuğum uzağa gitti, çok yalnızım"' gibi paylaşımlarda bulunabiliyorlar. Dolandırıcılar paylaşımlar üzerinden analiz yaparak buradaki yalnızlığı, samimiyete, ilgiye duyulan ihtiyacı belirleyerek bu kadınlara yazıp tanışmaya çalışıyorlar" diye konuştu. 

Tanıdıkları kişiler adıyla da mesaj atıyorlar

Güllü, kadınların tanımadığı için bu mesaja cevap vermemesi halinde dolandırıcıların ikinci planlarını devreye soktuklarını söyledi.

Güllü'nün açıklamasına göre dolandırıcılar, bilgisayar kullanımındaki ustalıklarını kullanıyor ve hedef alınan kadınlara, profillerindeki tanıdık insanlar adına mesaj atıyor. 

Güllü daha sonra bu kişilerin “Arkadaşım seni beğenmiş. İyi biridir” diyerek güven kazanmaya çalıştığını ifade ediyor. 

Özel fotoğraflarıyla şantaj yapıyorlar

Kadınlarla bir şekilde tanışan bu dolandırıcıların ilişki kurduktan sonra elde ettikleri görüntülerle veya kimi zaman da tanışmadan bilgisayar programları ile telefonlarına ulaşarak kaydettikleri özel fotoğraflarıyla şantaj yaptıklarını kaydetti.

"Facebook ile görüşüldü, uyarıcı bildirimler artırıldı"

Canan Güllü, avukatın kendilerini durum hakkında bilgilendirmesinin ardından öncelikle Facebook ile görüşerek şüpheli işlemler halinde yapılan bildirimlerin artırılmasını sağladıklarını, bunun yanında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile baroların da söz konusu mağduriyetlere karşı bilgilendirildiğini kaydetti.

“Kadınları dolandırmak için kurulan çeteler var”

Kadınları bu şekilde dolandırmak amacıyla kurulan çetelerin var olduğunu söyleyen Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Başkanı, “Bu son olayda avukat arkadaşımız dahi ölümle tehdit edildi. Gerçi tehdit eden kişi yakalandı ancak bu işleri yapanlar tek değil. Çeteler var” dedi. 

Özellikle küçük yerlerdeki memur kadınları hedef alıyorlar

Bilişim hukuku uzmanı avukat Gökhan Ahi, internet üzerinden dolandırılan kadın ve erkeklerden çok yardım talebi aldığını söyledi. 
 

gökhanahi.jpg
Gökhan Ahi / Fotoğraf: Twitter


"Özellikle Anadolu’da küçük yerlerde görevi nedeniyle tek başlarına yaşayan ve çoğunlukla memur olan kadınları hedef alıyorlar" diyen Ahi, şöyle devam etti: 
 

Bu kadınların büyük yerlerde yaşayan kadınlar gibi sosyalleşme şansı daha düşük. Oyun portallarında veya sosyal medyada tanıştıkları kişiler ile yazışmaya başlıyorlar.

İş bir süre sonra ilişkiye döndükten sonra karşıdaki kişi acil bir paraya ihtiyacı olduğunu hemen vereceğini söyleyerek para talep ediyor.

Kadın, sevgililik ilişkisi içinde oluşan güvenden dolayı parayı vermekte tereddüt etmiyor. Parayı gönderiyor ancak bir daha dönüş olmuyor.


"Fantezi yapalım" diye çekilen görüntüler şantaj olarak dönüyor

Tabii bu işin sadece bir ayağı.

Gökhan Ahi, kimi zaman da sosyal medyada görüşmeye başlayan tarafların bir süre sonra "fantezi olsun" diye kameradan birbirlerine mahrem yerlerini gösterdiklerini, bu anı kaydeden dolandırıcıların bunları kadınlara karşı para sızdırmak için şantaj amacıyla kullanabildiklerini söyledi.

"Kredi çekip para kaptıran kadınlar var"

Bilişim hukuku uzmanı Ahi, her iki şekilde de sırf para vermek adına kredi çeken, kredi kartından para çektirerek mağdur olan çok sayıda kadının olduğunu belirtti.

"Yakışıklı erkeklere ait sahte profil fotoğrafları kullanıyorlar"

Ahi'nin açıklamasına göre dolandırıcılarla en çok oyun portallarında ve sosyal medyada tanışılıyor. 

Sahte hesap kullanan dolandırıcılar, aynı anda onlarca kadınla yazışıyor ve profillerinde "gerçek olmayan, yakışıklı, kültürlü görünen" fotoğrafları kullanıyorlar. 

"Bir keresinde bize başvuran ve ciddi para kaptıran bir kadın mağduru dolandıran kişi kendisini uzun yol kaptanı olarak tanıtmıştı" diyen Ahi, "Fotoğrafını analiz ettirdiğimizde fotoğrafın yabancı bir aktöre ait olduğunu anladık" örneğini veriyor. 
 

sanaldolandırıcılık.jpg
Sanal dolandırıcılığın erkek mağdurları da çok / Fotoğraf: Twitter


Erkekler de kimi Rus sitelerinde dolandırılıyor

Avukat Gökhan Ahi, sadece kadınların değil erkeklerin de birçok mağduriyetler yaşadığını belirterek bunlardan en yaygın görülenlerden biriyle ilgili şu bilgileri verdi:
 

Rusların olduğu siteler var. Türk erkekleri  burada Rus kadınlarla tanışıyorlar.

Bir süre sonra kadın "Türkiye’ye seni görmeye geleceğim ama param yok bana uçak parası yolla" diyor. Bizimkiler de gönderiyor. Sonra havalimanında elinde çiçeklerle beklerken kalıyor, ne gelen var ne giden.

 
Görüntülerini akrabalarına göndermekle tehdit edip para alıyorlar

Sosyal medyada erkeklerin dolandırıldığı yaygın görülen bir diğer yöntemi de Ahi, şöyle anlattı:
 

Sosyal medyadan çok güzel bir kadın ekliyor. Erkekle sohbete başlıyorlar. Bir süre sonra kadın erkeği görüntülü sekse davet ediyor. Adam mastürbasyon yaparken ki görüntülerini gönderiyor.

Bir süre sonra karşıdaki kişi bu görüntüleri kullanarak şantaj yapmaya başlıyor vermemesi halinde Facebook’ta adamın çocuğuna, akrabalarına, arkadaşlarına yazmakla tehdit ediyor. Bu şekilde dolandırılan çok kişi var.


Çok kullanılan şifreleri belirleyip korkutarak para sızdırıyorlar

Ahi'nin anlattığı yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden biri de çok kullanılan şifreler. 

Dolandırıcıların bu şifrelerden birini kullandıklarını söyleyen Ahi'nin açıklamasına göre kişiye "Senin porno sitelerinde neler yaptığını biliyoruz, şifren de bu" deniyor. 

Aslında öyle bir şey olmasa bile şifresinin söylenmesinden paniğe düşen kişiler de içine kapanıyor ve para göndermeye çalışıyor. 

Ahi, "Burada aslında bir anlık panikten kaynaklanıyor bu sorun. Bu kişileri uyarıyoruz" diyor. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU