Hindistan'da iki ordu mensubu, Pakistan'a yüzlerce gizli belge sızdırdığı gerekçesiyle tutuklandı

Dokümanların Şubat 2021 ve Mayıs 2021 arasında paylaşıldığı ifade edildi

Polis ekipleri konuyla ilgili soruşturmaya devam ediyor (AFP)

Hindistan'ın Pencap eyaletinde polis ekipleri bir "sınır ötesi casusluk ağının" çökertildiğini iddia etti. Salı günü yapılan açıklamada, iki ordu personelinin Pakistan'ın istihbarat teşkilatı Servislerarası İstihbarat'a yüzlerce gizli belge sızdırdığı iddiasıyla salı günü tutuklandığı duyuruldu.

Pencap polisinden Dinkar Gupta, olayın bir uyuşturucu davası için yürütülen soruşturma neticesinde ortaya çıktığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gupta, 24 Mayıs'ta tutuklanan uyuşturucu kaçakçısı Ranvir Singh'in elinden "Hindistan ordusunun işleyişi ve konuşlandırılmasıyla ilgili gizli belgeler" ele geçirildiğini öne sürdü.

Ranvir yapılan sorguda gizli belgeleri arkadaşı Sepoy Harpreet Singh'ten aldığını itiraf etti.

Hintli yetkililer, Ranvir'in, asker olan Sepoy Harpreet'e para vererek onu casusluğa teşvik ettiğini iddia etti. Sepoy Harpreet'in de Kargil'deki bir askeri merkezde katiplik yapan arkadaşı Sepoy Gurbhej Singh'i ikna ettiği aktarıldı. Gizli belgelerin Gurbhej Singh üzerinden elde edildiği ifade edildi.

Gupta'nın konuyla ilgili açıklamasında "Ranvir, Sepoy Harpreet Singh'i savunmayla ilgili gizli belgeleri paylaşmaya finansal avantajlar sağlayarak motive etti" ifadeleri yer aldı.

Polis ekipleri, dokümanları Servislerarası İstihbarat'la paylaşan ismin Ranvir olduğunu söyledi. Sepoy Harpreet'le Sepoy Gurbhej'in ise Ranvir'e belgeleri ya doğrudan ya da Gopi adlı başka bir uyuşturucu kaçakçısı aracılığıyla verdiği kaydedildi. Gopi de olayla ilgili tutuklandı.

Sputnik International'ın haberinde, dokümanların Şubat 2021 ve Mayıs 2021 arasında paylaşıldığı yazıldı.

Hindistan ordusuna 2017'de katılan 23 yaşındaki Sepoy Harpreet ve 2015'te katılan aynı yaştaki Sepoy Gurbhej casusluk yapmak ve Servislerarası İstihbarat'a gizli belge göndermekle suçlanıyor.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, Republicworld.com, The Indian Express

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU