İran, İsrail adına çalışan bir casusun tutuklandığını duyurdu

Yetkililer, şüphelileri yabancı istihbarat servisleriyle bağlantı kurmakla suçladılar

İranlı yetkililer geçtiğimiz yıl, ABD ve İsrail istihbarat servisleri adına casusluk yapmakla suçlanan bir İranlı mahkûmu idam ettiler (AFP)

İranlı yetkililer, ülkenin kuzeyindeki Doğu Azerbaycan eyaletinde, İsrail adına çalışan bir casusun yanı sıra yabancı istihbarat servisleriyle iletişime geçmekle suçladıkları birkaç casusun daha tutuklandığını duyurdular.

Reuters’ın, İran'ın yarı resmi haber sitesi Genç Gazeteciler Kulübü'nün (YJC)  internet sitesinden aktardığı haberine göre İran İstihbarat Bakanlığı’ndan bir yetkili yaptığı açıklamada, “Doğu Azerbaycan eyaletinde İsrail adına çalışan bir casusun yanı sıra yabancı istihbarat servisleriyle temas halinde olan birkaç casus daha yakalandı” ifadelerini kullandı.

İran, İsrail'i bir ülke olarak tanımayı reddederken, İsrail’i, İran'ın nükleer programına dahil olan bilim insanlarına karşı düzenlenen suikast ve sabotaj eylemlerinin arkasında olmakla suçluyor.

Bunun yanı sıra İranlı yetkililer, geçtiğimiz yıl ABD ve İsrail istihbarat servisleri adına casusluk yapmakla suçlanan bir İranlı mahkûmu idam etmişlerdi.

Yabancı uyruklu tutuklular

Öte yandan yaklaşık 10 ay önce İran'da tutuklanan Fransız turist Benjamin Briere (35), Avukatı Said Dehgan'ın 15 Mart Pazartesi günü Twitter hesabından yaptığı paylaşıma göre ‘casusluk ve rejime karşı propaganda’ yapmakla suçlanıyor.

Avukat Dehgan mesajında, ‘Benjamin Briere'nin casusluk ve rejime karşı propaganda suçlamasına karşı savunmasını yaptığını’ da belirtti.

Müvekkilinin yasak bir bölgede dron ile fotoğraf çekmesinden ötürü casusluk suçlamasıyla karşı karşıya kaldığını belirten Dehgan, rejime karşı propaganda yapma suçlamasıyla karşı karşıya olmasının nedenini ise, diğer Müslüman çoğunluklu ülkelerde kadınların başörtüsü takmalarının isteklerine bağlı olmasına karşın İran’da kadınların zorunlu olarak başörtüsü takması konusunda medyada sorular sormasından kaynaklandığını söyledi.

İran, 2018 yılında tutuklanan ve casusluk suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Avustralyalı kadın akademisyen Kylie Moore-Gilbert’ı geçtiğimiz yılın sonlarında, yurt dışında tutuklu olan üç İranlının salıverilmesi karşılığında serbest bıraktı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/209496

DAHA FAZLA HABER OKU