Apple iTunes’u hayatımızdan çıkarıyor, yeni uygulama geliştiriyor

iTunes’un ölümü nedeniyle birçok kişinin yas tutmayacağı kesin

Fotoğraf: The Independent

Apple, tarihin en popüler uygulamalardan biri olan iTunes'a son veriyor.

Şirketin, 3-7 Haziran’da düzenleyeceği Apple Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC), çok sevilen ve aynı zamanda nefret edilen uygulamanın yerini alacak yeni yazılıma dair planlarını açıklaması bekleniyor.

iTunes neredeyse 20 yıldır müzik satın almanın, liste oluşturmanın ve dinlemenin başlıca yolu oldu. 2001’de piyasaya sürülen, iPod ve iPhone'un yükselişiyle ilişkilendirilen iTunes nesiller boyunca müzik severler için bir kaynak teşkil etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat zamanla Apple’ın güncel yazılımlarına kıyasla yavaş ve kullanışsız hale gelen iTunes tartışmalara neden oldu. Ayrıca, temsil ettiği müzik dinleme şekli yani şarkı satın alıp onları arşivde düzenleme, internet üzerinden müzik dinleme yöntemi karşısında gölgede kaldı.

Bloomberg’de yer alan habere göre Apple, kullanıcıların müzik dinleyebilmesine olanak tanıyan yeni uygulamanın benimsenmesi için iTunes'un geleneksel sürümünü ortadan kaldıracak.

Daha önce basında yer alan haberlerde, yeni sürümün bilhassa Apple Music için üretileceği ileri sürülmüştü. Bu sürümde bazı özellikler muhafaza edilirken, uygulamanın kullanımda olduğu uzun yıllar boyunca eskiyenlerin geride bırakılması bekleniyor.

Müzik uygulamasıyla birlikte, Apple'ın iTunes’un bir parçası olan video ve podcast'ler için ayrı uygulamalar piyasaya sürmesi de muhtemel. Apple’ın piyasaya süreceği kendi video akış hizmetiyle birlikte, halihazırda bazı platformlarda kullanıma sunulan TV sürümü yakında diğerlerinde de kullanılabilecek.
 


Daima ihtilaf çıkaran bir şöhrete sahip iTunes’un ölümü nedeniyle birçok kişinin yas tutmayacağı kesin. iPod çağının ortaya çıkmasına yardımcı olan ve insanların müzik depolaması için ana yollardan biri olmuş olan iTunes, Apple’ın uygulamaya çok sayıda fonksiyon eklemesiyle giderek daha da yavaşladı.

Apple büyük ihtimalle iTunes'u kısa bir süreliğine daha bir şekilde piyasada tutacak. iTunes halen, internet bağlantısı olmadığı için çevrimiçi müzik dinlemeye olanak vermeyen eski iPod cihazları kullanmanın tek yolu.

iTunes Store'dan satın alınmış şarkılar çok büyük bir ihtimalle olduğu gibi kalacak ve müzik uygulamasının yeni sürümünde de mevcut olacak. Ancak Apple'ın yeni uygulamayı insanların müzik satın almasına olanak sağlayacak şekilde iTunes Store’la birleştirmesi beklenmiyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU