AB'nin yeni dönem başkanından Avrupa'ya sert eleştiri: "Biz sömürge değiliz"

Birliğin yeni üyelere "ikinci sınıf ülke" muamelesi yaptığını savunan Slovenya Başbakanı Janša, "Biz sömürge değiliz ve aynı davranışı istiyoruz" dedi

2004-2006 ve 2012-2013 arasında da başbakanlık görevi yapan Janša, 2014'te yolsuzluk suçlamasıyla kısa bir süre hapis yatmıştı (AP)

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını geçen hafta devralan Slovenya'nın başbakanı Janez Janša, AB'nin "hayali Avrupa değerlerini Orta Avrupa'ya dayatmasının" birliğin çöküşüne yol açabileceğini savundu.

Macaristan'daki LGBTİ karşıtı politikalara ve eski ABD Başkanı Donald Trump'a desteğiyle tanınan Janša, cuma günü basına yaptığı açıklamada "AB farklı geleneklere ve kültürlere sahip farklı ülkeleri bir araya getiriyor. Bu farklılıkların dikkate alınması ve saygıyla karşılanması gerek. Bir kişiyi hayali Avrupa değerleriyle ve çifte standartla yargılamazsınız. Aksi takdirde bu, çöküşe giden en hızlı yol olur" dedi.  

Orta Avrupa ülkeleri olmadan AB'nin var olmayacağını kaydeden Janša, şunları söyledi:

30 yıl öncesine dek Slovenya, eski Yugoslavya'nın parçasıydı ve federal olduğu varsayılıyordu. 5-6 ulus, üç din, 6 cumhuriyet, iki özerk bölge vardı ve ülke farklı nedenlerle parçalandı. Ama tabuttaki son çivi, bazılarının çifte standartla kendilerine özel kriterler uygulamaya başlaması oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birliğin yeni üyelere "ikinci sınıf ülke" muamelesi yaptığını savunan Slovenya Başbakanı, "Biz sömürge değiliz ve aynı davranışı istiyoruz" diye konuştu.

AB, bir süredir Janša hükümetini demokratik değerlere zarar vermekle ve basını baskı altına almakla eleştiriyor. Slovenya'nın 6 ay süreyle dönem başkanlığını devralması tartışmalara yol açmıştı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen hafta Janša'yla düzenlediği basın toplantısında "ifade özgürlüğü, çeşitlilik ve eşitliğin Avrupa'nın temel değerleri olduğunu" söylemişti.

Konuşmasında buna da değinen Janša, von der Leyen'le insan haklarının anlamına dair samimi bir görüşme yaptığını ama ailelerin çocuklarını uygun gördükleri şekilde yetiştirme hakkını savunduğunu kaydetti.

2004'te AB üyesi olan Slovenya'nın yanı sıra Polonya ve Macaristan da LGBTİ karşıtı uygulamalar ve hukukun üstünlüğü prensibi nedeniyle Brüksel'le karşı karşıya gelmiş durumda.


Independent Türkçe, Guardian, RT

DAHA FAZLA HABER OKU