Beyrut Limanı patlamasıyla ilgili davada siyasetçilere yönelik kovuşturma yürütülüyor

Başbakan Hassan Diyab, 4 eski bakan ve güvenlik liderini 'ihmalle' yönelttiği suçlamaları yinelendi

Beyrut Limanı'ndaki patlamanın yol açtığı hasar / Fotoğraf: AP

Beyrut Limanı patlamasına ilişkin davayı yürüten yargıç Tarık el-Bitar, eski yargıç Fadi Savan'ın geçen ağustos ayında 200'den fazla kişinin ölümüne, liman ve komşu mahallelerin büyük alanlarının tahrip olmasına yol açan patlamada, Başbakan Hassan Diyab, 4 eski bakan ve güvenlik liderini 'ihmalle' yönelttiği suçlamaları yineledi.

Ancak Yargıç Bitar, daha sonra davadan çekilmek zorunda kalan Yargıç Savan'ın aksine soruşturmada yasal bir yol izledi. Öyle ki milletvekilleri hakkında Cumhuriyet Savcılığı ve Baro aracılığıyla yargılanması talebinde bulunurken siyasi liderliğin e kovuşturmasını istedi. Lübnanlı üst düzey bir yetkili, Bitar'ın ifadeleri dinleyeceğini aktardı.

Adli kaynaklar da eylül ayı sonu ile gelecek ekim ayı başı arasında bir iddianame hazırlanabileceğini aktardılar. İddianamenin, Yargıç Bitar'ın üzerinde çalışmaya başladığı ve patlama anına kadar amonyum nitrat yükünün depolanmasını detaylandıran yüzlerce sayfadan oluşacağı kaydedildi.

Bitar, tanık dinleme aşamasını 2 Temmuz'da tamamladı ve ardından kovuşturma sürecini başlattı. Aynı şekilde davada sanık olan geçici Başbakan Hassan Diyab'ın sorgulanması için de bir tarih belirledi. Ancak söz konusu tarih henüz ilan edilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bitar, Cumhuriyet Savcılığı aracılığıyla Temsilciler Meclisi'ne bir mektup göndererek yargılanmalarına hazırlık olarak eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil, eski Çalışma Bakanı Gazi Zuaytir, eski İçişleri Bakanı Nihad el-Meşnuk'un milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etti.

Aynı şekilde biri avukat olan iki bakan Halil ve Zuaytir'in yargılanması için Beyrut Barosu'na, eski Çalışma Bakanı Avukat Yusuf Fenyanus'un yargılanması için de Trablusşam Barosu'na olmak üzere iki belge gönderdi. Belgelerde "kasten adam öldürme" ve "ihmal" suçlamaları yer aldı.

Adli müfettiş, başbakandan devlet güvenlik biriminin başkanı Tümgeneral Tony Saliba'yı sanık olarak sorgulamak için izin istedi. Aynı şekilde geçici hükümetteki İçişleri Bakanı Tuğgeneral Muhammed Fehmi'den de Kamu Güvenliği Genel Müdürü Abbas İbrahim'i kovuşturma izni talep etti.

Yetkililere göre Yargıç Bitar, Temyiz Başsavcılığı'na da bir mektup göndererek inisiyatif almaksızın, patlamadan önce limanda depolanan patlayıcılarla ilgili birkaç kez yazı gönderilen yargıçlar hakkında da yasal işlem yapılmasını istedi.

Kovuşturma listesi, eski askeri ve güvenlik liderini de kapsıyor. Öyle ki Bitar ayrıca eski ordu şefi General Jean Kahveci, ordu eski istihbarat müdürü Tuğgeneral Kamil Zaher, istihbaratta eski Tuğgeneral Gassa Garzeddin ve istihbaratta eski Tuğgeneral Cevdet Uveydat hakkında da suçlamalarda bulundu.

Lübnan parlamentosundan kaynaklar, kovuşturma talebinin 2 Temmuz'da öğleden sonraya kadar meclise ulaşmadığını aktardılar. Talebin, üzerinde oylama yapılması gereken kamu kurumuna sevk edilip edilmeyeceğini belirlemek için parlamento ofisi, Yönetim ve Adalet Komisyonu tarafından inceleneceği kaydedildi.

Kaynaklar, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, Yargıç Savan'ın aksine bu kez 'entegre bir dosya' beklediklerini belirttiler. Bakanlar Halil ve Zuaytir, soruşturma hakiminin huzuruna çıkmaya, gerçeğe ulaşmaya ve bu suçtaki sorumlulukların belirlenmesine yardımcı olmak için gerekli önlemleri almaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Barodaki kaynaklar ise talebin ulaşması halinde kabul edileceğini öne sürerken İçişleri Bakanı Muhammed Fehmi de Beyrut Limanı'ndaki patlama davasında Kamu Güvenliği Müdürü Abbas İbrahim hakkında dava açılmasına izin vereceğini açıkladı. Fehmi, liman davasındaki adli müfettişin Tümgeneral İbrahim'i yargılamak için tüm yasal prosedürleri dikkate aldığı gerçeğine dayanarak sadece hukuk açısından takip izni verebileceğini söyledi.

Eski Temyiz Başsavcısı Yargıç Hatim Madi, Yargıç Bitar'ın ortaya koyduklarının yasal olduğunu belirtti. Yargıç Madi, meselenin şu an milletvekilleri açısından parlamentoya bağlı olduğunu, konseyin dokunulmazlığı kaldırmayı kabul etmesi halinde Bitar'ın gerekirse söz konusu milletvekillerini araştırması ve kovuşturmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Ancak konsey dokunulmazlığı kaldırmayı reddederse işler bu noktada duracak ve Yargıç Bitar davada yeni bir isim bulunursa dokunulmazlığının kaldırılması için başka bir talepte bulunma hakkına sahip olacak.

Yargıç Hatim Madi, Bitar'ın sorgulanmasını istediği diğer kişilerle ilgili olarak Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada izin verilmemesi durumunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı bozabileceğini belirtti.

Yargıç Bitar, Kamu Güvenliği Müdürlüğü'nde Binbaşısı Davud Fayyad ve liman kampüsündeki 12 no'lu ambarın bakımını üstlenen şirkette sorumlu mühendis Nayle el-Hac'ın serbest bırakılmasına karar vermişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU