Yeni araştırma: Çin'in Sinovac aşısı üç yaşındaki çocuklar için de güvenli ve etkili

Sinovac'ın ürettiği aşı, Çin'de 3 yaşındaki çocuklar arasında acil kullanım iznini zaten almıştı

(AFP)

Yeni araştırma, Çin'in CoronaVac aşısının üç yaşındaki çocuklarda kullanımının güvenli ve etkili olduğunu gösterdi.

550 genç üzerinde yapılan bir çalışmada üç ila 17 yaşındaki çocuk ve ergenlerde iki doz aşının güçlü bir antikor tepkisi oluşturduğu ortaya kondu.

Sinovac'ın ürettiği aşıdan iki doz alan çocukların yüzde 96'sından fazlası, Kovid-19'a neden olan Sars-CoV-2 virüsüne karşı antikor geliştirdi.

Araştırmacılar, olumsuz reaksiyonların çoğunun hafif ya da orta dereceli olduğunu ve aşının yapıldığı bölgedeki ağrının en sık bildirilen semptom olduğunu söyledi.

The Lancet'te yayımlanan bulgular, Kovid aşılarının güvenlik profiline ilave destek sunuyor. Araştırma, bilim insanlarının çocukları ve ergenleri yaygın olarak aşılamaya yönelik son çağrılarının ardından geldi.

The Independent'a konuşan, önde gelen birçok uzman, 12 ila 17 yaşındakileri aşılama hamlesinin, bulaşma oranlarını daha iyi kontrol etmeye ve azaltmaya, ergenleri şiddetli enfeksiyondan ve uzun süren Kovid'den koruyamaya yardımcı olabileceğini, ayrıca destek dozu ihtiyacını da azaltabileceğini söyledi.

CoronaVac aşısı, Çin'de 3 yaşındaki çocuklar arasında acil kullanım iznini zaten almıştı. Bu arada İsrail, Fransa ve ABD, 12 yaş üstü çocuklar için Pfizer aşısını kullanmaya başladı. Birleşik Krallık'taki (BK) sağlık yetkilileriyse aşının güvenlik profiline ve gençlerde görülen Kovid sonrası sendromların oranlarına dair daha fazla veri bekliyor.

Sinovac Life Sciences'tan Qiang Gao, "Çocuklar ve ergenler, Kovid-19'u yetişkinlere kıyasla genelde hafif ya da asemptomatik geçiriyor. Fakat küçük bir kısım hâlâ hastalığı ciddi geçirme riski altında olabilir" dedi.

Ayrıca virüsü bulaştırabiliyorlar, bu da Kovid-19 aşılarının güvenliğini ve etkinliğini daha genç yaş gruplarında test etmeyi hayati hale getiriyor.

CoronaVac'ın iyi tolere edildiğine ve güçlü bağışıklık tepkileri oluşturduğuna dair bulgularımız çok cesaret verici. Aynı zamanda daha büyük, birden fazla etnik gruptan oluşan popülasyonları içeren diğer bölgelerdeki ileri çalışmaların, çocukları ve ergenleri aşılama stratejileriyle ilgili bilgi edinmek için değerli veriler sağlayabileceğini gösteriyor.

Deneye katılan 550 kişi, 31 Ekim ve 30 Aralık 2020 tarihleri arasında çalışmaya dahil oldu. Bağışıklık tepkisini ve yan etkileri test etmek için çocuklara farklı oranlarda güçlendirilmiş dozlar uygulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmanın yazarları, sonuçlarına dayanarak, 3-17 yaş arası çocuklar ve ergenler için 3 mikrogramlık iki doz aşı önerdi.

Araştırmacılar, çalışmalarının bazı kısıtlamaları olduğunu da kabul etti. Çalışmada enfekte hücreleri bulup yok etmekten sorumlu olan T-hücrelerinin verdiği tepki değerlendirilmedi.

Çin-Japonya Dostluk Hastanesi'nden Profesör Bin Cao, yeni çıkan ve ortaya çıkmaya devam eden Kovid varyantlarına karşı sürü bağışıklığının sağlanabilmesi için çocukların tüm nüfuslarda aşılanması gerektiğini söyledi.

Profesör, "Kovid-19'a karşı sürü bağışıklığı, bu pandemiyi aşılarla veya doğal enfeksiyon yoluyla sona erdirmenin ön koşuludur. Çoğu tahmin, sürü bağışıklığı eşiğini nüfusun yüzde 65-70'i olarak belirledi. Bu bağışıklık başta aşı yoluyla elde edilecek" dedi.

Fakat yaygın şekilde dolaşımda olan virüs varyantları ve aşı konusundaki ısrarlı tereddüt, bu eşiğe ulaşmayı zorlaştırıyor.

O yüzden bu hesap gözden geçirilerek yukarı çekilmeli ve çocuklar da aşı kampanyasına dahil edilmeli.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU