Metiner: İnsanlığı merkeze alan yeni bir tarz-ı siyaset

“Bu gidişat hayra alamet değil. Bu gidişi durdurmazsak insanlık temelli kaybeder. Gelin tanış olalım. Aramızdaki husumet duvarlarını yıkalım”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, Türkiye’deki kutuplaşmaya dikkati çektiği yazısında “bu gidişatın hayra alamet olmadığını” söyledi ve “Gelin tanış olalım. Aramızdaki husumet duvarlarını yıkalım” dedi.

Metiner, bugün “İnsanlığı merkeze alan yeni bir tarz-ı siyaset” başlıklı bir köşe yazısı kaleme aldı.

“Tehlikeli bir dönemden geçiyoruz. Giderek insan olmanın uzağına düşüyoruz. İnsanlığımız her geçen gün değer kaybediyor” diyerek yazısına başlayan Metiner, şunları söyledi:

Herkesin bir kampı var. O cephede yer alanlar seviliyor yer almayanlar düşman görülüyor. Ne kadar büyük bir kolaycılık. Ve bir o kadar da acınası. Birbirlerini tanıdıklarında birbirleriyle dost olabilecek nice insan birbirlerini tanımadan birbirlerinin hasmı bi-amanı oluyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni Şafak yazarı “Kendi kampındakileri eleştirenler anında ihanetçi yaftası yiyor. Kamplaşmaktan en çok şikâyet edenler, nedense kutuplaştırmayı çatışmaya dönüştürenler” ifadelerini de kullandı ve özetle şu görüşlerini dile getirdi:

Gelin tanış olalım. Aramızdaki husumet duvarlarını yıkalım. Ünsiyet ortamı oluşturalım aramızda. Birbirimizi gören gözlerimiz, duyan kulaklarımız olsun. Aynı düşünmek zorunda değiliz. Farklılıklarımızla insanlığımızı anlamlandıran bir vasatı birlikte oluşturalım.

Birbirimizi tanımına uygun dinlersek çok şeyler değişir. Kulakları birbirine sağır, gözleri birbirine kör insanlar son kertede insanlıktan çıkarlar. Bu kadar kin, bu kadar öfke, bu kadar önyargı hiç kimseyi insanlık adına bir yere taşımaz. İnsan olduğumuzu hatırlamamız gereken günlerden geçiyoruz. Her türlü ideolojik fanatizmin dışında sadece insanlığımızı kuşanarak birbirimizi tanımaya koyulursak eminim ki pek çok sorunumuzu çözmüş olacağız.

Şimdi adım atmanın vaktidir. Bize gelmeyenlere gitme vaktidir. Yoksa bizi birbirimize düşürmek isteyenlerin bilerek veya bilmeyerek tezgâhına gelmiş oluruz. Sadece birbirimize değil ülkemize de yazık etmiş oluruz.

Kavga ettiğimizde bizi bir araya getirip barıştıracak kimseler bırakmalıyız. Herkesi kavganın tarafı haline dönüştürürsek evvela kendimize ve insanlığımıza yazık etmiş oluruz. Herkesin üzerinde ittifak edeceği her kesimden güvenilir insanları kavgamızın bir tarafı olmadıkları için dışlayıp suçlarsak bu ülke için gerekli olan toplumsal barışı sağlamakta zorlanırız.

Sayıları giderek azalan bu tür insanlara karşı ihtiramda kusur işlemeyelim ki bu ülkenin ve milletin birliği de dirliği de zarar görmesin. Hep birlikte kazanacağımız yeni bir insanlık hattı üzerinden pekâlâ yeni bir tarz-ı siyaset inşa edebiliriz. Henüz vakit varken birlikte bunu yapmazsak bedeli ağır olur. Bunun için gerekli olan ünsiyet ortamını acilen oluşturmalıyız ki hiç birimiz günün sonunda dizini dövmek zorunda kalmasın. “Önce insan” ve “önce insanlık” derken samimiysek şayet, buyurun birlikte atalım adımlarımızı.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU