10 çocuk annesi Ultra-Ortodoks Yahudi, çocuk doktoru oldu: "Haham onay verdi"

Alexandra Friedman, "Millet 'Ne? Tıp fakültesine mi gidiyorsun?' diye soruyordu. Ben de 'Haham sorun olmayacağını söyledi' yanıtını veriyordum" dedi

Alexandra Friedman, gizlilik sebebiyle evlatlarının yüzlerinin gözükmesini istemedi (The New York Times)

ABD'de yaşayan 10 çocuk annesi Ultra-Ortodoks Yahudi Alexandra Friedman, hahamın da onay vermesiyle başladığı hayali olan tıp eğitimini bitirerek çocuk doktoru oldu.

New York Times'ın aktardığına göre, Hasidik cemaatine mensup Friedman önceden muhafazakar değildi. Zira Friedman ailesinin laik olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Friedman 20'li yaşlarda tıp fakültesine başladıktan sonra Ultra-Ortodoks Yahudiliğe ilgi duymasıyla okulu bırakıp katı kurallar altında yaşamaya başladı.

Genç yaşta Yidiş öğrenen Friedman, otomobil kullanmayı ve erkeklerle iletişim kurmayı bıraktı. Hasidilerde akıllı telefon ve internet de yasaktı.

2008'de Hasidik Yahudilik üzerine çalışmak gittiği Brooklyn'de Yosef Friedman'la tanışan Alexandra evlendi ve Ultra-Ortodoks Yahudilerin yaşadığı New York'un kuzeyindeki Monsey'e taşındı.

Ancak Friedman 5 yıl önce tıp eğitimine geri dönmek istedi. Çünkü tıp okumanın inancına darbe vuracağına değil onu güçlendireceğini düşünüyordu:

Yahudilikte, Tanrı'nın size verdiği armağanları kullanmazsanız, Tanrı'yı gerçekten şereflendirmediğinize dair bir inanç vardır.

Friedman'ın en yakın arkadaşları dahi bu hayale şüpheyle yaklaştı. Bir arkadaşı ev işlerinin tıp fakültesini okumasına izin vermeyeceğini söylerken, bir diğeri Friedman'ı bir mağazada kasiyer olmaya davet etti.

 

 

Ancak çevresinin bu düşüncelerinden etkilenmeyen Friedman, Haham Aharon Kohn'a gidip yardım istedi. Zira tıp eğitimi, Hasidik cemaatinin gelenekleriyle ve öğretileriyle çelişebilirdi. Örneğin Friedman'ın internet kullanması, erkek öğrencilerle ve öğretmenlerle etkileşime girmesi gerekecekti.

Touro Osteopatik Tıp Üniversitesi'nin Ultra-Ortodoks Yahudilere sağladığı kolaylıklar sayesinde hahamdan onay alan Friedman, okula başladı:

Millet 'Ne? Tıp fakültesine mi gidiyorsun?' diye soruyordu. Ben de 'Haham sorun olmayacağını söyledi' yanıtını veriyordum.

Kohn dizüstü bilgisayar, internet, akıllı telefon ve otomobil kullanabilmesi için de Friedman'a izin verdi.

"Bana söylediği son şey 'Okulu bırakma' olmuştu"

Okul boyunca üç çocuk doğuran Friedman, çevresine tıbbi konularda epey yardımcı olmaya başladı:

Halk hem kendilerini ve hem de tıptan anlayan bir kadın bulduğu için heyecanlandı. Bana soru sorma konusunda rahatlardı.

Doktor, Kovid-19 pandemisinin ardından halkı maske takmaya ve aşı yaptırmaya da davet etti.

Yahudi Ortodoks Kadınlar Tıp Derneği Başkanı Dr. Miriam A.Knoll, Friedman'ın ülkedeki bir avuç Hasidik kadın doktordan biri olduğunu söyledi:

Bırakın 10 çocuğu, bir tıp öğrencisinin tek bir çocuğunun olması bile sıradışı.

Friedman, geçen sene Kovid-19'dan yaşamını yitiren hahamın adını, Eylül 2020'de doğan en küçük çocuğuna verdi:

Bana söylediği son şey 'Okulu bırakma' olmuştu.

 

Independent Türkçe, The New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU