Güneydoğu'da kuraklık antepfıstığında görülen fitoplazma hastalığını yaygınlaştırdı

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, hastalığın antepfıstığında rekolte düşüklüğü olacağını belirterek, bunun da kimi tatlı ürünleri de dahil fiyat artışına neden olabileceğini öne sürdü

Abdullah Melik, hastalığın görüldüğü bir Antep fıstığı ağacını gösterirken / Fotoğraf: Independent Türkçe

Güneydoğu son yılların en ciddi kuraklık sorunuyla uğraşıyor.

Bu sorun beraberinde başka sorunları da tetikledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunların başında da bölgenin en önemli gelir kaynaklarından olan antepfıstığı ekimi geliyor.

Kuraklık  antepfıstığı ağaçlarında görülen yapraklarında ve dallarında sararmaya ve kurumaya neden olan fitoplazma adlı bir hastalığı artırmış durumda.

Kuraklık hastalığı yaydı

Konuyla ilgili iddianın sahiplerinden biri de Türkiye’de  antepfıstığı üretiminin yüzde 45’ini karşılayan Şanlıurfa’da Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Abdullah Melik.

Antepfıstığı geçmiş yıllardan beri yaprakların ve dalların sararıp kurumasına her ne kadar demir eksikliği deniliyorsa da, aslında bu hastalık fitoplazma hastalığıdır.Fitoplazma hastalığı bitkinin floem dokusunda yaşıyor ve floemle birlikte bitkinin diğer kısımlarına ulaşabiliyor. Bu bir bakteri hastalığıdır. Özellikle yaşlı yapraklarda kendini gösterir. Bitkinin gelişimini yavaşlatıp geriletir. Bu bitkileri çok iyi beslemek gerekir. Bu hastalık bu yılın kurak geçmesiyle birlikte sıcak havalardan da çok etkilenip dahada yayılmaya başlar. Bu yıl kurak ve sıcak geçmesi için bitki uyku dönemine çok geç girdi ve soğuklama ihtiyacını karşılayamadı.

Hastalık aşı kalemleriyle de yayılıyor

Hastalığın aşı kalemleriyle yayıldığını belirten Melik, “Hastalıklı ağaçtan alınan aşı kalemiyle başka sağlıklı ağaca aşılayıp sağlıklı ağaca bulaştırmış oluyoruz. Aşı ve Budama aletleri ile de bulaşabilir. Bu aletleri sürekli çamaşır suyu ile dezenfekte edebiliriz” dedi ve önerilerini şöyle sürdürdü:

Ağaç adal burnu hizasından 30-35 cm derinliğinde çember şeklinde çukur ve çorak çukuru içinde demir,hümik asit, azot, potasyum ekleyerek bol su şeklinde verilmelidir. Bu uygulama ağacın hastalıktaki hızını yavaşlatır. İlacı yoktur. Sık sık besin elementi ile bitkiyi beslememiz gerekir.

"Antepfıstığı sulama kapsamına alınmalı"

Yaşanan sorun nedeniyle antepfıstığı rekolte düşüklüğü yaşanmasının beklendiğini kaydeden Melik, bunun antepfıstığı da kullanıldığı çikolata, tatlı gibi ürünlerde de fiyat artışına neden olabileceğini söyledi.

Melik, daha yüksek daha kaliteli ürün alabilmek için antepfıstığı alanlarının da sulama kapsamına alınması gerektiğini de kaydetti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU