Beyaz Saray: Biden’ın İranlı yeni liderlerle görüşme planı yok

Psaki basın toplantısında, Viyana’da İran ve ABD’nin 2015 nükleer anlaşmasına uyumun nasıl sağlanacağına ilişkin yapılan altıncı tur müzakerelerin sonucuna dikkat çekti

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dün Washington’da düzenlediği basın toplantısında (EPA)

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dün yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden’ın İranlı yeni liderle görüşmesi için şu anda bir planı olmadığını söyledi ve Tahran’daki ana karar merciinin hala Dini Lider Hamaney olduğunu kaydetti.

Psaki basın toplantısında, Viyana’da İran ve ABD’nin 2015 nükleer anlaşmasına uyumun nasıl sağlanacağına ilişkin yapılan altıncı tur müzakerelerin sonucuna dikkat çekti ve Beyaz Saray’ın görüşmelerin nereye varacağını görmek için sabırsızlandığını söyledi.

Bu arada Pazartesi günü Fransa, İran’daki insan hakları gerçeğiyle ilgili “endişesini” bir kez daha dile getirerek, aşırı muhafazakar İbrahim Reisi’nin İran Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra İran nükleer anlaşmasına ilişkin anlaşmayı kurtarmak için tüm diplomatik çabalarını seferber edeceğini vurguladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Agnes von der Muhll, “İran’daki insan hakları durumu ve bu ülkede hapsedilen vatandaşlarımız hakkında düzenli olarak dile getirdiğimiz endişemizi yeniliyoruz” dedi. Ülkesinin, İslam Cumhuriyeti’nde hapsedilen Fransız vatandaşlarının ve insan hakları durumlarını yakından izlemeye devam edeceğini ve tüm diplomatik çabaların seferber edildiğini belirtti.

İranlı yetkililer, Fransız-İranlı araştırmacı Fariba Adelkhah ve turist Benjamin Briar başta olmak üzere düzinelerce batı uyruklu kimseyi casusluk yapmak ve devlet güvenliğini aleyhine çalışmak suçlamalarıyla tutuklamış durumda. Fransızlar ise bu suçlamaları reddediyorlar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU