Şam kırsalındaki 450 gencin Baas Tugaylar’na alınması için harekete geçildi

Suriye’de faaliyet gösteren Rus güçler, Şam kırsalındaki Doğu Guta’da yeni çözüm sürecinin tamamlanmasını denetlemek için Zemelka ve Ayn Terma kasabalarında iki merkez açmıştı

Tutukluların serbest bırakılmasının ardından, cumartesi günü Şam kırsalındaki Kafr Batna Meydanı’nda oluşan kalabalık. (SOHR)

Rusya destekli Suriye rejimi güçlerinin yedeği konumunda olan Baas Tugayları’na savaşçı alınmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Rejime bağlı subaylardan oluşan bir güvenlik komitesi, Şam kırsalındaki el-Hameh kasabasında yerel taraflarla ve önde gelen isimlerle görüşmeler yürütüyor. Görüşmeler, aralarında güvenlik güçlerince aranan ve zorunlu askerlik görevlerini yapmayanların da bulunduğu, kasabadan yaklaşık 450 gencin durumunun çözüme kavuşturulması amacıyla yürütülüyor.

Muhalif Savt el-Asime (Başkentin Sesi) internet sitesi, ‘özel’ olarak nitelendirdiği kaynaklardan aktardığı haberinde el-Hameh eşrafının güvenlik güçleriyle görüşerek çözüm sürecinde görev alması planlanan gençlerin Baas Tugayları saflarına dahil edilmesi konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi. Kaynaklara göre güvenlik komiteleri subayları, Uzlaşı Komitesi üyelerine ‘tüm genç erkekleri yeni çözüm sürecinde isimlerini kaydetmeye çağırma’ talimatı verdi. Talimatın, listeleri hazırlamak ve kasabadaki 450’den fazla genci kapsayacak olan sürecin tamamlanması için tarih belirlemek hedefiyle güvenlik birimlerine sunulan çağrı kapsamında verildi.

Diğer yandan rejime bağlı güvenlik güçleri, Doğu Guta’daki Kafr Batna bölgesinden 32 tutukluyu serbest bıraktı. Serbest bırakılan gençler, Doğu Guta’daki uzlaşmaların manevi babası sayılan Şeyh Bessam ed-Dafdağa, rejimin önde gelen şeyhleri, subaylar ve çeşitli parti üyeleri tarafından karşılandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) aktivistlerine göre rejim hapishanelerinde 8 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan çocuklarının ‘Şeyh ed-Dafdağa’nın vaadine rağmen serbest bırakılmamasının verdiği hayal kırıklığı yaşayan onlarca kadın duruma isyan etti.

Suriye’de faaliyet gösteren Rus güçler, Şam kırsalındaki Doğu Guta’da yeni çözüm sürecinin tamamlanmasını denetlemek için Zemelka ve Ayn Terma kasabalarında iki merkez açmıştı. Rejime bağlı güvenlik güçlerince arananlar ve mecburi askerlik hizmetini yerine getiremeyenlerin yanı sıra Doğu Guta’daki bölgelerine geri dönmek isteyen, Suriye’nin kuzeyindeki yerinden edilenler için de kayıt kapıları açılmıştı. Çözüm sürecini denetlemekle görevli Rus komiteleri halka, rejimin elinde tuttuğu ‘elleri kana bulaşmamış’ tutukluların isimlerini kaydetmeleri çağrısında bulundu. Ayrıca serbest bırakılmaları amacıyla uzlaşı komiteler ve Baas Partisi ekiplerine de her mahkum için tutuklanma nedeni, yeri ve tarihi hakkında ayrıntılı bilgiler sağlama çağrısı yapıldı.

Kafr Batna tutuklularının hapisten çıkarılması, Arbin kasabasından 28 ve Duma ilinden 26 tutuklunun serbest bırakılmasından birkaç gün sonra gerçekleşti. Böylece Doğu Guta’da Rusya’nın denetimindeki yeni çözüm kapsamında serbest bırakılanların sayısı 5’i kadın ve 1’i kız çocuğu olmak üzere yaklaşık 84’e ulaştı. Tutukluların çoğu Sednayah Askeri Hapishanesi’nde ve Adra Merkez Hapishanesi’nde tutuluyordu. Suriye İnsan Hakları Ağı’nın önceki raporlarında rejim cezaevlerinde 100 bin tutuklu olduğu bilgisi paylaşılmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU