ABD'lilerin çoğu, İsrail'e yapılan yardımların Filistin'in işgali için kullanılmasına karşı

İsrail’in geçen ay Gazze'de 66'sı çocuk 250'den fazla Filistinlinin ölümüne yol açan hava saldırıları, Demokrat Parti içinde de fikir ayrılıklarının belirginleşmesine yol açmıştı

İsrail askerlerinin Filistinli çocukları gözaltına alması uluslararası alanda da büyük tepkiye yol açıyor (Reuters)

ABD'de düzenlenen bir ankete göre, ülkedeki seçmenin büyük bölümü İsrail'in Filistin topraklarının işgali için ABD savunma yardımlarını kullanmasının kısıtlanmasını istiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Data for Progress şirketi tarafından düzenlenen ankette, ABD'lilere ödedikleri vergilerin İsrail'e yardım olarak gitmesini engelleyebilecek bir tasarıyı destekleyip desteklemeyecekleri soruldu.

Katılımcıların yüzde 55'i Filistin topraklarının ilhakı ve mülklerinin yıkılmasıyla Filistinli çocukların gözaltına alınmasına yol açması halinde bu yardımların kısıtlanmasını destekleyeceklerini söyledi. Yüzde 29 ise tasarıya hayır yanıtını verdi.

Demokrat Partililerin İsrail'e yardımın kısıtlanmasına daha sıcak bakması sürpriz olmadı. Demokratların yüzde 72'si, bağımsızların yüzde 57'si ve Cumhuriyetçilerin yüzde 36'sı tasarıyı destekleyeceklerini belirtti.

İsrail çatlağı Demokrat Parti'yi karıştırmıştı

İsrail'in geçen ay Gazze'de 66'sı çocuk 250'den fazla Filistinlinin ölümüne yol açan hava saldırıları, Demokrat Parti içinde de fikir ayrılıklarının belirginleşmesine yol açmıştı. Bazı partililer Başkan Joe Biden'ın İsrail'e daha fazla baskı uygulamasını talep etmişti.

Demokrat Parti'nin ilerici kanadından Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar'ın bir Twitter paylaşımıda ABD ve İsrail'i Hamas ve Taliban'la birlikte anması da partide tepkilere yol açmıştı. Bazı Demokrat liderler, Omar'a karşı ortak bir yazılı açıklama yaparak ABD ve İsrail'le Hamas ve Taliban'ı aynı kefeye koymanın "çok tehlikeli bir yaklaşım" olduğunu savunmuştu.

ABD'de özellikle genç kuşakların, Filistinlilere daha fazla sempati beslerken İsrail'le ilişkilere mesafeyle bakması dikkat çekiyor. Demokrat Parti'deki ilericilerin İsrail'e yardımları daha fazla gündeme getirmesi de konunun daha fazla tartışılmasına yol açıyor.

ABD'li bağımsız Senatör Bernie Sanders, İsrail'e yılda yaklaşık 4 milyar dolar (35 milyar TL) askeri yardım sağlayan yönetimi "ABD yardımlarını insan hakları ihlallerini desteklemek için kullanmak yasa dışıdır" sözleriyle eleştirmişti. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Betty McCollum'un nisanda Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail'in ABD yardımlarını nasıl kullandığı konusunda Kongre'ye rapor vermesi çağrısını içeren yasa teklifi bazı Demokratlardan da destek görmüştü.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU