Gelecek Partisi EYT için 5 maddelik çözüm planını açıkladı

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, EYT'lilerin mağduriyetinin her geçen gün arttığını belirtti ve partisinin bu sorunun çözümü için '5 temel ilke' izleyeceğini açıkladı

Gelecek Partisi "EYT Sorununda Gelecek Modelini açıklıyoruz" toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu ve EYT Dernekleri Başkanı Gönül Boran Özüpak da katıldı. Burada konuşma yapan Davutoğlu, EYT sorununun çözümü için '5 temel ilke' açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davutoğlu, "EYT'liler sorunu teknik bir sosyal güvenlik sorunu değil adalet sorunu haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.

"EYT ekonomideki bozulmayla artık sosyal bir sosyal bir sorun haline dönüşmüştür"

“Emeklilik yaşının ve emeklilikte sağlanacak hakların, demografik eğilimler ve sosyal güvenlik kuruluşlarının dengeleri dikkate alınarak belirlenmesi şarttır. Bugünkü refahı artırmak için gelecek nesillerin üzerine taşınması mümkün olmayacak bir yük bırakmak da hakkaniyete uygun değildir” diyen Davutoğlu, “Bununla birlikte, bu çerçeveye bağlı kalarak yine de EYT mağduriyeti yaşayan 5 milyonun üzerinde vatandaşımızın sorunlarına çözüm bulunabilir. Bu bizim siyasal anlayışımıza göre bir tercih değil, zorunluluktur. Nüfusumuz sürekli artmasına karşın, son 5 yıldır ilave istihdam yaratılmamış, 5,5 milyon gencimiz “ev genci” olmuşken, çoğunluğu 50 yaşına yaklaşmış EYT mağdurlarının iş bulma şanslarının artık ne kadar düşük olduğu açıktır. İstihdam piyasasında artık hiçbir vatandaşına eşit olanak sağlayamayan devletin, kendine yıllarca prim ödemiş vatandaşlarına sahip çıkması sosyal devletin gereğidir” dedi.

eytm,.jpg
Basın açıklamasına Gelecek Partisi kurmayları ve EYT Dernekleri yöneticileri katıldı / Gotoğraf: Gelecek Partisi

 

Gelecek Partisi’nin popülizmin ülkeye ve geleceğimize verdiği zararın bilincinde, kaynakların ne kadar değerli olduğunu daima gözeten, ekonomik verimliliğin önemine inanmış bir parti olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Bu doğrultuda; somut verilerle, bilgi ile makul olanı ve mümkün olanı hedefler. Siyaseti somut önerilerle ve çözümlerle yapar. Bizim için asıl olan “Türkiye için, milletimiz için, ilkelerimiz çerçevesinde doğru olan nedir?” sorusunun cevabını bulmaktır” diye konuştu.

“Emeklilik haklarımız için mücadele etmekten vazgeçmiyoruz”

EYT Dernekleri Başkanı Gönül Boran Özüpakü, toplantıda yaptığı konuşmada talepleri karşısında somut öneri getiren Gelecek Partisi ve Ahmet Davutoğlu’na teşekkür ettikten sonra şöyle konuştu:

"EYT dernekleri olarak siyaset bizim hak mücadelesi verdiğimiz bir zemin olmuştur. Yol ve havalimanları için milyarlarca dolarlık garantiler verilirken, şehir hastaneleri için milyonlarca euroluk kira ve hizmet bedelleri ödenirken, milletin muhtaçlık tablolarına da sırt çevrilip EYT için emekli olduktan sonra 'çift dikiş yapacaklar olmaz öyle şey' dedikten sonra bürokratlara 4 sıfırlı 4-5 maaş bağlanırken bizler de bedeli zaten kuruşu kuruşuna ödenmiş olan emeklilik haklarımız için mücadele etmekten vazgeçmiyoruz. EYT meselesinin artık finansal bir sorun olmadığının sosyal bir problem olduğunun anlaşılmış olduğu bugün bu yaptığımız toplantıda da dile getirilmiş oluyor. Biz sosyal bir sorunuz, acilen çözülmesi gereken sorunlarımız var, her evdeyiz.

Özüpak, "Beklentimiz odur ki EYT'ye desteklerini açıklayan tüm siyasi partilerden bilimsel verilere dayanarak çalışma yapmalarını bir araya gelerek bir ittifak halinde EYT sorunlarının çözümlerini kitlemiz ile birlikte çözüm önerilerinin paylaşılmasında eminiz ki çözümsüz olmadığımızı siz bu çalışmayla gösterdiniz. Çözümsüz değiliz bu süreci de sabırsızlıkla beklediğimizi belirtiyoruz" dedi.

5 maddelik çözüm planı

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota tarafından açıklanan, Gelecek partisi iktidarında 4447 sayılı yasa ile geriye yönelik haklarını kaybeden EYT mağdurları için açıklanan 5 maddelik çözüm önerileri şu şekilde:

  1. Asgari 5000 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla, herkes emeklilere tanınan bütün sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacaktır. (EYT’lilerin birikmiş GSS prim borçlarının ise affı yoluna gidilecektir)
  2. Asgari 5000 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla, erkeklerde 48, kadınlarda 46 yaşından gün almış olanlara halen en düşük emekli maaşına denk bir meblağ “Hak kazanım öncesi desteği” kapsamında yasal olarak emekliliğe hak kazanana kadar veya herhangi bir işte çalışmaya başlayıncaya kadar süre sınırı olmaksızın ödenecektir.
  3. Asgari 7000 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla erkeklerde 48, kadınlarda 46 yaşından gün almış olanlara “asgari ücretin net tutarını geçmemek koşuluyla” emekli olmaları halinde alacakları emeklilik maaşı eşdeğeri “hak kazanım öncesi desteği” kapsamında, yasal olarak emekliliğe hak kazanana kadar veya herhangi bir işte çalışmaya başlayıncaya kadar ödenecektir.
  4.  5510 sayılı kanunla yeniden düzenlenen aylık bağlama oranlarındaki %70 seviyelerinden %28 seviyelerine düşüş sonunda; insanca yaşamak için elverişli şartları sağlayamayacak kadar düşük emekli maaşlarının bağlanması ve yine aynı kanunla “kayıt dışı istihdamı” teşvik eden çalışma süresi arttıkça bağlanacak maaşta meydana gelen azalma konularında da düzeltici yönde adımlar atılacaktır.
  5. 8 Eylül 1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı yasanın çalışanların aleyhine olacak şekilde geçmişe yönelik olarak uygulamaya alınması nedeniyle oluşan kaybın azaltılması için, yönetime geldiğimizde ülkenin ekonomik imkanları da göz önüne alınarak; mümkün olan adımlar atılacaktır.

     

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU