AK Parti’nin ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış: Biden, Türkiye’nin zayıflığından yararlanacak

"Belki bu iktidarın çökme arifesinde olduğunu da hesaba katarak “Dur bakalım, kendiliğinden çöksün, biz bir şey yapmayalım” diye de düşünebilirler"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Brüksel'de gerçekleşen NATO Zirvesi'nde, ABD Başkanı seçildikten sonra Joe Biden ile ilk kez bir araya gelecek / Fotoğraf: AA

AK Parti kurucu üyesi, milletvekili ve AKP’nin ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, yapılacak kritik Erdoğan-Biden görüşmesine ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyet Gazetesi’den İpek Özbey’in sorularını yanıtlayan Yaşar Yakış, “Görüşmeden şaşaalı sonuçlar çıkarmaktan ziyade, karşı tarafı incitmeden, kırıp dökmeden ilişkileri şu ya da bu şekilde sürdürme amacı ön plana gelecektir. İktidarın çökme arifesinde olduğunu da hesaba katarak “Dur bakalım, kendiliğinden çöksün, biz bir şey yapmayalım” diye düşünebilirler” dedi.

“Böyle bir partinin içinde yer almayı arzu etmezdim”

Yaşar Yakış, Sedat Peker’in iddiaları karşısında AK Parti sözcülerinin neden sessiz kaldıkları yönündeki soruya şöyle yanıt verdi:

“AK Parti’ye kurucu üye olarak davet edildiğim zaman o üç ilkenin, yani “Yoksulluk, Yolsuzluk ve Yasaklar”la mücadelenin gerçekleşeceğini umarak kabul ettim. Benim bakanlığım zamanında da bakanlığımdan sonra parlamenterlik döneminde de yine yolsuzluğa karşı mücadelede bir mesafe kaydedilmişti. Hatta Avrupa Birliği’ne katılım süreci de canlı tutulduğu için o tarihte 3 Y’nin ortadan kaldırılmasında mesafe alınmıştı. 2007-2008’lerden, hele 2011’den sonra bu süreç tamamen tersine döndü ve öyle zannediyorum ki İttihat ve Terakki zamanındaki yolsuzluklar ve hatta kanunsuzlukların çok daha ötesine geçen, her tarafa saçılmış olan bir yolsuzluk tablosuyla karşı karşıya kaldık. Bu beni çok üzüyor tabii. Bu duruma geleceğini bilemezdik ama öyle bir partiye o tarihte gönül vermiş olmak beni çok üzüyor tabii. İhraç edilmemiş olsaydım dahi 2011’den sonra böyle bir partinin içinde yer almayı arzu etmezdim”

“Ak Parti’nin maruz kaldığı şey güç zehirlenmesi”

Yakış, “AK Parti’yi bu noktaya ne getirdi sorusuna, “Sosyal bilimlerde bir söz vardır, “Her iktidar bozar, mutlak iktidar mutlaka bozar” diye. Buna Türkçede daha kısa bir tabirle “güç zehirlenmesi” diyoruz. Ak Parti’nin maruz kaldığı şey de bu güç zehirlenmesi meselesi” yanıtını verdi.

“’Kendiliğinden çöksün, biz bir şey yapmayalım’ diye de düşünebilirler”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılacak görüşme hakkında,  “Olan biten Erdoğan’ın Biden’a karşı elini zayıflatıyor mu?” sorusunu yanıt veren Yakış şöyle konuştu:

“Genç memurluğumuzdan bakanlığımıza kaç defa hazırlıklarını yaptık. 40 yıllık diplomasi tecrübem bana şunu söylüyor: Böyle bir durumda görüşeceğiniz insanın birçok eksiklikleri varsa pek tabii ki yapacağınız toplantı sırasında ondan tepe tepe yararlanmak istersiniz. Şimdi de öyle zannediyorum, içinde bulunduğu bu durum nedeniyle Türkiye’nin bu zayıflığından ABD’nin yararlanmaması mümkün değil; pek tabii isteyecektir. Belki bu iktidarın çökme arifesinde olduğunu da hesaba katarak “Dur bakalım, kendiliğinden çöksün, biz bir şey yapmayalım” diye de düşünebilirler. Ama Türkiye’yi zayıf olarak yakaladıklarını göz önünde bulundurarak müzakere yürüteceklerini tahmin ediyorum. Ben bu koşullar altında bir ülkeyle müzakereye başlamış olsaydım “Karşımdaki ülke bu nedenlerle zayıf ve meşru çerçevede kendi ülkem açısından neler elde edebilirim” düşüncesi zihnimin arkasında hazır dururdu. Eminim ki Amerikan delegasyonunun zihninin arkasında böyle bir düşünce vardır”

“Gündemdeki en önemli maddenin S-400’ler olacağı kanaatindeyim”

Eski Dışişleri Bakanı Yakış, “ABD’yle ciddi meselelerimiz var. Halkbank davası, F-35/S-400 krizi... Biden en çok hangisinde bastırır?” sorusuna ise, “Gündeminin en önemli maddesinin S-400’ler olacağı kanaatindeyim. Şu anda Türkiye’nin üzerinde ciddi bir baskı var. Belki bugünkü zirvede de belli olmayacak. Ortada bırakılıp bir süre daha olgunlaşmaya bırakılabilir” yanıtını verdi.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU