Biden’la görüşme öncesi Erdoğan’dan açıklama: Temenni ederim 24 Nisan’ı unutturacak adımları atarız

"24 Nisan, maalesef çok olumsuz bir süreç oldu. Bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil"

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı seçildikten sonra ilk kez görüşeceği Joe Biden’la ilgili "Görüşme alanımız çok geniş" açıklaması yaptı. Erdoğan, konuşmasında Biden’ın 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlamasını hatırlatarak “Temenni ederim ki bu görüşmelerimizi hassasiyet içerisinde yaparak 24 Nisan’ı unutturacak adımları atmış oluruz” dedi.

Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Brüksel'e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, "Biden ile bizim göreve geldikten sonraki bu yüz yüze ilk görüşmemiz olacak ve birinci derecede Türkiye-Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor" dedi. Cumhurbaşkanı, sözlerinin devamında görüşme hakkındaşu ifadeleri kullandı:

Görüşme alanımız çok geniş. Birçok dedikodular vesaire içeride dışarıda oldu, bunları geride bırakıp, neler yapabiliriz, neler yapacağız bunları konuşmamız lazım. Savunma sanayisine yönelik birçok masa üstünde kalan konular var. Bunların da en önemlisi F-35 konusudur. Bu konuda Türkiye maalesef ahdini yerine getirdiği halde ahdini yerine getirmeyen, sözleşmeye uymayan bir Amerika vardır.

24 Nisan, maalesef çok olumsuz bir süreç oldu. Bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil.

(ABD'nin Afganistan'dan çekilme hazırlığı) Burayı terk ettiği andan itibaren orada süreci devam ettirecek güvenilir tek ülke malum Türkiye.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, Biden hakkında “Birçok görüşmelerimiz oldu. Kendisi Obama’nın yardımcısı olduğu dönemde de sık sık görüştüğümüz bir dostumuz. Temenni ederim ki bu görüşmelerimizi aynı hassasiyet içerisinde yaparak 24 Nisan’ı unutturacak adımları atmış oluruz” dedi.

"100 milyar dolar rezerv"

Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleriyle ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi:

Merkez Bankamızın döviz rezervi konusunda geldiğimiz seviye 100 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumdayız. Tırmanış yeniden başlıyor ve bunu devam ettireceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU