Putin, İran'a gelişmiş uydu verecekleri iddiasını yalanladı: "Bu haberler çöp"

The Washington Post gazetesi, Rus yapımı Kanopus-V tipi uydunun İran'ın mevcut kapasitesi açısından önemli bir gelişme olacağını yazmıştı

Rusya lideri 16 Haziran'da ABD Başkanı Biden'la görüşecek (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'a olası askeri hedefleri izleyebilme kabiliyeti kazandıracak gelişmiş uydu sistemi tedarik etmeye hazırlandıkları iddiasını reddetti.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 16 Haziran'da ABD Başkanı Joe Biden'la görüşmeye hazırlanan Putin, NBC News'e yaptığı açıklamada uydu sistemi haberini yalanlayarak "İran'la askeri ve teknik alanda işbirliği planlarımız var. Haberlerse yalan, ben böyle bir şey bilmiyorum. Bu konuda konuşanlar herhalde bu konuda daha çok şey biliyor. Saçmalık, çöp" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Washington Post gazetesinin ABD'li ve Ortadoğu'daki yetkililere dayandırdığı haberde, yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılmış Rus yapımı Kanopus-V tipi uydunun İran'a teslimatının planlandığı iddia edilmişti. Adı açıklanmayan yetkililer, İran'ın gözetleme kapasitesini önemli ölçüde artıracak bu sistemle "Basra Körfezi'ndeki petrol rafinerileri ve İsrail'in askeri üslerinden Irak'ta ABD birliklerinin bulunduğu karakollara kadar farklı tesisleri sürekli görüntüleyebileceğini" belirtmişti.

Haberde, Rus yapımı uydunun 1,2 metre çözünürlüğünde bir kameraya sahip olduğu belirtilerek, "Her ne kadar ABD'deki casus uyduların kalitesinin bir hayli gerisinde olsa da bu, İran'ın mevcut kapasitesi açısından önemli bir gelişme" denilmişti.

Bir Ortadoğu ülkesinden üst düzey bir hükümet yetkilisi, İran'ın uydu sistemiyle elde ettiği görüntüleri bölgedeki müttefikleriyle paylaşabileceğini öne sürmüştü.

Bağımsız uzmanlar ve analistler de, İran'ın son dönemde füze sistemindeki ilerleme göz önünde bulundurulduğunda ülkenin gözetleme kapasitesini artırmasının “endişe verici” olacağını söylemişti. Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan kıdemli yetkililerden Christopher Ford, "Bu türden kullanıma hazır veri akışı, İranlıların önceden sahip olmadığı teknik ve operasyonel olanakları beraberinde getirebilir" demişti.

İlk yerli üretim uydusunu Şubat 2009'da uzaya gönderen İran, sonraki yıllarda uzaya birçok uydu fırlattı ancak bunların uzayda kalma süresi kısa oldu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, geçen sene nisanda Nur adı verilen ilk askeri uydunun başarıyla fırlatıldığını duyurmuştu.


Independent Türkçe, TASS, The Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU