ABD'li senatörlerden tasarı: Türkiye için üretilen F-35'ler Yunanistan'a verilsin

Menendez ve Rubio imzasını taşıyan tasarı, Washington ve Atina arasındaki askeri işbirliğini daha da artırmayı hedefliyor

ABD Yönetimi, Rusya'dan S-400 Hava Savunma Sistemi alınmasına misilleme olarak Türkiye'yi üreticileri arasına olduğu F-35 projesinden çıkarmıştı / Fotoğraf: AA

ABD’li Senatörler Bob Menendez ve Marco Rubio, Senato’ya sundukları “ABD-Yunanistan savunma iş birliği” tasarısında, Türkiye için üretilen F-35 uçaklarının Atina yönetimine verilmesini önerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Yunanistan güvenilir bir NATO müttefiki”

Söz konusu tasarı, ABD’nin Yunan askeri modernizasyonuna desteğini artırmayı ve Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ile ortak askeri çalışmaları teşvik ediyor. Menendez ve Rubio imzasını taşıyan tasarı, Washington ve Atina arasındaki askeri işbirliğini daha da artırmayı hedefliyor.

Yunanistan’ın “güvenilir” bir NATO müttefiki olduğunun vurgulandığı tasarıda, “Doğu Akdeniz’in güvenliğini sağlamak için ABD, Yunanistan’ın silahlı kuvvetlerini modernize etme çabalarını destekleyerek savunma ilişkisini güçlendirmeli” ifadeleri yer alıyor.

Tasarının en önemli kısmı ise F-35 savaş jetleriyle ilgili. Tasarıda, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması sebebiyle F-35 programından çıkarılmasına dikkat çekiliyor ve Yunanistan’a, Türkiye’ye teslim edilmeyen bu uçakların da dahil olduğu bir satışın yapılması çağrısı yapılıyor. Tasarıda ayrıca Yunanistan’ın Suda Körfezi’nde yer alan Amerikan üssünün önemine dikkat çekiliyor ve bu üssün, ABD’nin Libya ile Suriye gibi bölgelere yönelik operasyonları açısından değerine vurgu yapılıyor.

Tasarı Yunan medyasında, “ABD’den Türkiye’ye sesli mesaj” başlıklarıyla duyuruldu. Washington’a geçen yıl F-35 savaş uçakları için resmen başvuran Yunanistan, ayrıca Fransa’dan 18 Rafale jeti satın almıştı.

"BAE’ye F-35 satışı anlaşmanın parçası"

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, F-35 savaş uçaklarının Abu Dabi’ye satışı kararının İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında geçen yıl varılan ilişkileri normalleştirme anlaşmasında önemli rol oynadığını, bir parçası olduğunu belirtti.

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’nin BAE’ye F-35 satma kararıyla İsrail ile BAE’nin ilişkileri normalleştirmesi arasında bir bağlantı olmadığı yönündeki iddiaları ise dönemin ABD Dışişleri Bakanı Pompeo tarafından yalanlandı. BAE ile İsrail, 15 Eylül’de Beyaz Saray’da düzenlenen törenle ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU