Erdener Abi'nin yaratıcısı ünlü karikatürist Kaan Ertem hayatını kaybetti

Leman çizeri ve pek çok unutulmaz karakterin yaratıcısı karikatürist 53 yaşındaydı

Ertem'in Öğreten Adam ve Oğlu, Erdener Abi gibi birçok unutulmaz tiplemede imzası bulunuyor (Anıl Yurdakul/ Evrensel)

Çizgileri ve esprileriyle mizah dünyasında kendi ekolünü yaratan, Leman dergisi çizerlerinden Kaan Ertem 53 yaşında hayatını kaybetti. Haber, Leman dergisinin sosyal medya hesabından şu sözlerle duyuruldu:

Arkadaşımız, canımız Kaan Ertem’i kaybettik. Ailesinin, sevenlerinin, okurlarının, mizah dünyasının başı sağ olsun. Yarın 14.00’te Küçükyalı Kabristanı'nda defnedilecek.

 

 

Yazar Nihat Genç de Ertem'in vefatıyla ilgili, "Leman dergisi yıllarımdan dünya güzeli karikatürist arkadaşımız Kaan Ertem'i kaybettik, pırıl pırıl çocuktu, üç günlük dünya işte, Allah rahmet eylesin!" mesajını paylaştı. 

 

 

Ertem'in çalışma arkadaşlarından ünlü komedyen Cem Yılmaz da üzüntüsünü dile getirdi. Yılmaz, "Kıymetli ustamızın mekanı cennet olsun.Allah rahmet eylesin.Çok genç bi kayıp oldu , çok üzüldüm.Sevenlerine sabır dilerim" ifadelerini kullandı.

 

 

Kaan Ertem kimdir?

1968'de İstanbul'da doğan Kaan Ertem çocukluğundan itibaren elinden kalem düşürmemesinin karşılığını 1983'de ünlü karikatürist Semih Balcıoğlu'nun eleştirisiyle beraber Bulvar Gazetesi'nde yayımlanan ilk karikatürüyle aldı. Kaan Ertem, Limon mizah dergisinde başladığı 1988'e dek 5 yılını kendisini karikatür çizme konusunda geliştirmeye ayırdı. Bu tarihten itibaren önce Limon, ardından da Leman ve L-Manyak dergilerinde çalışmaları yayınlandı.

1995'te  Marmara Üniversitesi Resim-İş Bölümü'nden mezun oldu ve İstanbul Teknik Üniversite'deki yüksek lisans eğitimini tamamlamadan eğitimine nokta koydu. Ertem, çizdiği karikatür ve çizgi roman öykülerinde ağırlıklı olarak şehir hayatı içinde sıkışıp kalmış insanların yaşantılarını ve yaşama bakışlarını konu edindi.

Yarattığı pek çok karakter ve başlıkta toplumun hemen her kesimden insan tipleri yer aldı. 1992'de Limon'da hazırlamaya başladığı Öğreten Adam ve Oğlu'nda kendi tecrübelerine dayanarak hayatın detaylarını oğluna ısrarla öğretmeye çalışan bir baba ve onu pek umursamayan oğlunu çizdi.

 

2.jpg
1990'lardan bu yana karikatür dünyasında modası geçmeyen tiplemeler yaratan Kaan Ertem, en son yıllarda online mizah portalı Ters Dergi'de çiziyordu (Ters Dergi)

 

1994'den itibaren çizdiği Erkut Abi ve ilk kez 1996'da yayımlanan Zıçan Adam tiplerindeyse bireysel ve toplumsal hataları cezalandırma içgüdüsünü öne çıkardı. Ertem'in bir diğer başarılı bant karakteriyse Leman'da uzun yıllar çizdiği Erdener Abi oldu.

 

1.jpg
Adı Erdener Abi karakteriyle özdeşleşen Ertem, aralarında Kolpaçino'nun da bulunduğu gişe rekortmeni komedi filmlerinin senaryolarına imza atmıştı (Ters Dergi)

 

Marjinal bir karakterizasyonla sunduğu bu karakterini L-Manyak dergisi için yarattığı Ezik Şarkıcı Altuğ adlı birer sayfalık maceralar yaşayan bir başkası izledi. Ayrıca Ocak 1996 tarihli ilk sayısından itibaren yaklaşık bir yıl boyunca L-Manyak dergisinde 2001 Feza Fatihleri başlıklı mizahi bir bilimkurgu çizgiromanını hazırladı. Çizerin yayımlanmış üç karikatür albümü bulunuyor: 1995'te Dengeli Beslenme, 1997'de Öğreten Adam ve Oğlu'yla 2001'de basılan Erdener Abi.

 

Independent Türkçe, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU