Faruk Bildirici "emekli avcılığını" yazdı: Sürmanşette emekli haberi olmayan tek gün yok

Bildirici, hem internet gazetelerinde hem de basılı gazetelerde emekli maaşlarına ilişkin haberleri taradı, "tık avcılığı" nedeniyle okurun aptal yerine konduğunu yazdı

Gazeteci-yazar Faruk Bildirici, "Medya Ombudsmanı" adını verdiği platformdan bugün de "Emekli avlama haberciliği"ni yazdı.

Bazı gazete ve internet sitelerinin her gün emekli maaşlarına ilişkin bir haberi manşet yapmasını eleştiren Bildirici, "Emeklilerle ilgili her gün yeni bir gelişme mi oluyor? Her gün emeklilerin maaşlarına zam ya da ek ödeme kararları mı alınıyor? Elbette hayır! Ama bakıyoruz, internet sitelerinde sürekli “Emeklilere müjde”, “Emeklilere ek zam” gibi haberler yayınlanıp duruyor. Neredeyse her gün. Sadece internette mi? Basılı gazetelerde de öyle. Emekliler bazı gazetelerin sürekli sürmanşetinde" dedi.

Emekli haberlerinde birinciliği Sabah'ın internet sitesinin aldığını, basılı gazetelerde de Takvim ve Güneş'in  başı çektiğini söyleyen Bildirici "Okuru aptal yerine koyan, güvenini kötüye kullanan, okutmak için tuzak kuran bu anlayış, günümüz haberciliğinin yüz karası" diye yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bildirici'nin yazısının öne çıkan bölümleri şöyle:

     “Tık avcılığı (click bait), okurların daha çok tıklamasını sağlamak amacıyla içerikle örtüşmeyen başlıkları, başta sorduğu soruyu yanıtlamayan haberleri, eski olmasına rağmen yeni gibi sunulan içerikleri, her fotoğraf altına bir satır yazı ile uzayıp giden galerileri ve daha türlü çeşitli aldatmaca tekniklerini mübah görüyor.

    Emekliler de bu bağlamda tık avcılarının kapsama alanına giriyor.  Türkiye’de 12 milyonu aşan emeklinin maaş zammı ve ikramiye ödemeleri gibi haberlere ilgisini fark eden medya sitelerinde bu tür haberlerden geçilmiyor.

    İnternette bir aylık emekli haberlerini taradım. Haber sitelerinin çoğunda emekli haberleri sık kullanılmış. Ama bu haberlere en meraklı olanı Sabah gazetesinin internet sitesi. Mayıs ayı içerisinde -bazı günlerde iki olmak üzere- tam 15 emekli haberi yayımlanmış bu sitede. Başlıklarını alt alta koyunca bu haberlerin niteliği ile ilgili yeterince fikir veriyor:

   Elbette emekli avlama haberciliği sadece internette yapılmıyor. Basılı gazetelerde de emekli haberleri yoğun.     Basılı gazeteler içinde Akşam, Posta ve Korkusuz emekli haberlerine sık yer veren kuruluşlar. Ama rekortmen gazeteler Takvim ve Güneş.  Onları Posta epeyce geriden izliyor. İnanılması zor ama Mayıs ayı içerisinde Takvim gazetesinde tam 29 emekli maaş zammı ve bayram ikramiyesi haberi çıkmış. Sürmanşette emekli haberinin yer almadığı tek bir gün bile olmamış."

 

Independent Türkçe  

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU