Tunus: Özgür Anayasa Hareketi Nahda iktidarı son verinceye kadar sokaklarda olacak

Tunus Nahda Hareketi ise kuruluşunun 40. yıl dönümünde ekonomik krizlerle mücadele yolları üzerine bir diyalog sempozyumu düzenlemekle yetindi

Özgür Anayasa Partisi lideri, destekçilerini meclis binası önünde oturma eylemi yapmaya çağırdı (Independent Arabia)

Tunus'ta Özgür Anayasa Partisi, Nahda ve müttefiklerinin ekonomik ve sosyal durumuna ve dayattığı politikalara karşı bir protesto yürüyüşü düzenledi.

Yürüyüş, 5 Haziran Cumartesi sabahı, başkentin merkezindeki 20 Mart Caddesi'nden Bardo Meydanı'ndaki Temsilciler Meclisi yönünde başladı. Organizasyon komitesi, yürüyüşe yaklaşık on bin kişinin katıldığını açıkladı. Gözlemciler bu sayısı Tunus'taki en yüksek katılım olarak nitelendirdi. Ayrıca ilk kez siyasi bağlantısı olmayan vatandaşlar da yürüyüşe katıldı.

“Tunus’u İhvan’ın egemenliğinden kurtar” sloganlarıyla ilerleyen topluluk meclis binasına varmadan göstericilerle meclis kapısına ilerleyişi engellemeye çalışan güvenlik güçleri arasında için çatışmalar yaşandı.

Liderlerden halka “korkmayın” çağrısı

Parti lideri Abir Moussi, çıkardıkları anayasaya aykırı ve yasadışı yasalarla Tunus halkının yoksullaşmasına ve aç kalmasına sebep olan Nahda hareketinin ve müttefiklerinin Temsilciler Meclisi üzerindeki kontrolünü sona erdirmek için taraftarları ve destekçileri eylemleri sürdürmeye çağırdı.

Parti taraftarlarından meclis binası önünde oturma eylemi yapmalarını, maruz kaldıkları saldırı ve tehditlere rağmen korkmamalarını istedi. Hedeflere giden yolun uzun ve zor olduğunu ancak zafere olan inancın sarsılmayacağını vurguladı.

Özgür Anayasa Partisi lideri ve Temsilciler Meclisi üyesi Karim Karifa, "Bu hareketin ilk amacı, Raşid Gannuşi'nin yönetimini devirmek, Gannuşi ve baraberindekilerin parlamento üzerindeki etkisini ortadan kaldırmaktır. Karifa,  hareketi, "halkın çıkarlarını değil, ulusal çıkarlar pahasına bireylerin ve partilerin çıkarlarını dikkate alan, ne çok ne az koltukta mümkün olduğu kadar daha fazla süre kalmaktan başka derdi bulunmayan hükümeti devirme çağrısı" bağlamında değerlendirdi.

Ayrıca, “Halk, kendi isteklerini dikkate alan ve Parlamentoda savunan Özgür Anayasa Partisi'ne destek veriyor ve hükümet en temel yönetişim dinamiklerini bile sağlayamazken halkın çıkarlarını şüpheli anlaşmalara karşı savunan tek muhalefet bloğu haline geldi. Şu anda Tunus'un serveti yağmalanıyor ve çalışanların maaşlarını ödemek için, belli bir müddet sonra sömürgeciliğe yem olması pahasına ülkeyi ipotek ederek krediler kullanılıyor” diye ekledi.

“Hepimiz kızgınız”

Eski büyükelçi İzzeddin ez-Zeyani, Tunus'un geldiği bu noktadan çıkacağı bir vizyon olmadığı takdirde durumun bu hızla devam edemeyeceğini ve ilerleyemeyeceğini göz önünde bulundurarak gösterilere katılanların siyasilere yönelik Tunus'taki durumun tehlikeli boyutlara ulaştığına dair bir mesajı olduğunu söyledi. Ayrıca, siyasi partilerin liderlerinin ve milletvekillerinin sokakta olup bitenlerle ve ülkenin yaşadığı siyasi çöküşle ilgilenmediğini ve anayasanın değiştirilmesi ve erken seçimlerinin yapılmasının ülkedeki birçok kişi için talep haline geldiğini ifade etti.

Mühendis Hişam bin Abdurrezzak, "Hepimiz öfkeliyiz" diyerek Tunusluların durumunu şöyle anlatıyor: "Hayatımda hiçbir partiye üye olmadım ve herhangi bir siyasi eyleme katılmadım. Ama içinde bulunduğumuz şartlar beni, çeteler ve mafyalar tarafından yağmalanan ülkemde huzurlu bir şekilde yaşama hakkımı savunmak için sokaklara çıkmaya yöneltti. Tunus'un inşasına katkıda bulunan bizler, açgözlülük ve kamu parasının yağmalanmasının bedelini ödüyoruz. Abdurrezzak, Tunus'un herkesi etkileyen bir yoksulluk içinde yaşadığına ve olan bitene artık sessiz kalmanın mümkün olmadığına inanıyor.

Gençlik ve zamanlama

Yürüyüşe katılan emeklilerin, çalışanların ve sanatkarların yanı sıra, gençlerin ve öğrencilerin gerek düzenleme komiteleri içinde gerekse sadece katılım seviyesinde katılımları dikkat çekti. Faten Boziane adlı genç kadın, Tunus rüyasını ve son on yılda yitirdiği geleceğine dair umudunu geri kazanmak istediğini söylüyor.

“Gençliğin bu yoğun katılımı, son on yılda iktidarı ele geçirenlerin bize yalan söylediğinin ve hayallerimize ihanet ettiğinin bir mesajıdır” dedi.

Özgür Anayasa Partisi’nin düzenlediği yürüyüş, ülkenin yaşadığı ekonomik kriz ve bu krizlerden çıkış mekanizmaları hakkında Tunus'ta bir otelde sempozyum düzenlemekle yetinen Nahda hareketinin kuruluşunun kırkıncı yıldönümüne denk geldi.

Yazar Nabil Belfaqih, Hür Meşrutiyet Partisi'nin bu tarihi seçmesinin rastgele olmadığını, bugün partinin Tunus'taki insanların endişelerini ifade etme yeteneğine sahip olduğunu ve bunun Nahda hareketine ve müttefiklerine bir mesajı olduğunu söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

https://www.independentarabia.com/node/229116

 

DAHA FAZLA HABER OKU