Yeni Şafak yazarı: S-400 meselesinde ABD ile yeni bir krizin eşiğinde miyiz?

"Yeni sürprizler karşımıza çıkmazsa, S-400 meselesinin öngörülebilir bir zeminde kalacağı düşünülebilir"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı hava savunma sistemi dolayısıyla Ankara-Washington hattında yeni bir kriz beklenmediğini söyledi.

Acet, bugünkü “S-400 meselesinde ABD ile yeni bir krizin eşiğinde miyiz?” başlıklı köşe yazısında ABD-Türkiye arasında gerginliğe sebep olan S-400 krizi hakkında yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atina’da ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Acet’in yazısının ilgili kısmı şöyle:

Çavuşoğlu, S-400 bahsinde konuşurken, “ABD ile S-400 konusu dahil önerilerimizi nasıl halledeceğimize ilişkin Brüksel’de zaten ilettik, bir non-paper verdik.” dedi. Bir süre önce ABD’li mevkidaşı Blinken’le Brüksel’de yaptıkları görüşmeye atfen. Malum, Türkiye bu konuda ABD tarafının S-400 sistemi F-35 uçaklarının sırlarını elde ediyor türü itirazlarına karşılık olarak, madem böyle endişeler var o halde teknik bir komisyon oluşturalım bu komisyon bu endişeleri görüşsün sonra da gerekeni yapmaya biz hazırız cümlesiyle açıklanabilecek bir teklifle hareket etti.

Ancak Amerikan tarafı biraz da dillendirdikleri bu tezin çürüklüğü nedeniyle Ankara’nın bu teklifine hiçbir zaman olumlu cevap vermedi. Bu açmaz Ankara tarafından da fark edilmiş olmalı ki, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD’li muhataplarına ilettikleri yeni bir öneriden söz etti. Peki, nedir bu öneri?

Bakan beyin kendi ağzından aktaralım:

“Teknik düzeyde NATO’nun başkanlık yapacağı bir çalışma grubu oluşturma teklifimiz önceki hükümet ve yeni hükümet tarafından kabul görmemişti. Biz bunun neden olduğunu biliyoruz. Çünkü bu iddiaların gerçek olmadığını kendileri de biliyorlar. (S-400 sisteminin F-35’lerin sırlarını elde edeceği vs. M.A.) Biz de teknik konuda kabul etmediniz madem o halde siyasi olarak bir çözüm bulalım dedik.”

“Bütün bu aktardıklarımızdan ne anlamalıyız?” diyen Acet, kişisel yorumunu şöyle aktardı:

ABD tarafının Kongre’den çıkan yaptırım kararlarını yeni bir gerekçe ortaya çıkmadığı sürece ağırlaştırma ihtimali zayıf görünüyor. una dair işaretler daha önce gelmişti. Son ziyarette de, ABD tarafının öteden beri bilinen görüşlerle geldiği anlaşılıyor. Ankara ise, S-400 bataryalarının satın alınmış kısmıyla ilgili geri adım atmaya yanaşmamakla birlikte, Washington yönetiminden gelebilecek yeni teklifleri (Patriot alımı anlamında) canlı tutma eğiliminde. Bu durumda, yeni sürprizler karşımıza çıkmazsa, S-400 meselesinin öngörülebilir bir zeminde kalacağı düşünülebilir.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU