Bloomberg: Erdoğan-Biden görüşmesi öncesi, S-400'lerin kurulumu için ülkede bulunan Rus askeri uzmanlar geri gönderildi

Biden-Erdoğan görüşmesi öncesinde Türkiye-ABD ilişkilerini mercek altına alan Bloomberg, Ankara'nın Biden'a uzlaşma mesajı vermek için S-400'lerin kurulumu ve eğitimi kapsamında ülkede bulunan Rus askeri uzmanları geri gönderdiğini yazdı

2019 yılında Türkiye'ye sevkıyatı yapılan S-400 savunma sistemleri henüz bir yere konuşlandırılmazken ABD yönetimi sistemin aktif hale getirilmemesini talep ediyor / Fotoğraf: AA

Türkiye ve ABD arasında önceki Başkan Trump döneminde başlayan ve mevcut Başkan Joe Biden döneminde de süren S-400 gerilimi, ABD medyasının gündeminde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

20 Ocak’ta olaylı bir seçim sürecinin ardından göreve gelen Biden’ın, uzun süre boyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la temas kurmaması, S-400’ler konusunda bir mesaj verdiği şeklinde yorumlanmıştı.

Nisan ayında telefon görüşmesi yaparak ilk teması kuran iki isim, 14 Haziran’da Brüksel’de düzenlenecek NATO Zirvesi’nde bir araya gelecek. ABD merkezli Bloomberg, görüşme öncesi ilişkilere mercek tutan bir habere yer verdi. “Türkiye, Rus füze uzmanlarını Biden’a mesaj vermek için eve yolladı” başlıklı haberde, Türkiye ve ABD arasında en büyük sorunlardan biri olan krizde, Ankara yönetiminin bu hamleyle Washington’a uzlaşma konusunda hazır olduğunu gösterdiği belirtildi.

Çavuşoğlu: Tamamen Türkiye kontrolünde

ABD, Türkiye’nin ülkede füzelerin kurulumu, askerlerin eğitimi gibi gerekçelerle bulunan Rus askeri personelinin varlığını sona erdirmesini istiyordu.

Dün Atina ziyaretinde konuya değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus uzmanların ayrılmasıyla sistemin tamamen Türkiye kontrolü altında olduğunu vurguladı. Ancak Çavuşoğlu, ABD’nin daha geniş taleplerini karşılamak ve yaptırımların kaldırılması için füzelerden kurtulmak gibi bir seçeneğe başvurmayacaklarını söyledi.

"Kabul etmek mümkün değil"

Çavuşoğlu’nun sözlerini aktaran Bloomberg, “S-400’ler yüzde 100 olarak bizim kontrolümüzde olacak. Eğitim için bulunan teknisyenlerin çoğunu gönderdik. Rus askeri uzmanlar Türkiye’de kalmayacak. Başka bir ülkenin füzeleri kullanmayın çağrılarını kabul etmemiz mümkün değil” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan haberde Çavuşoğlu’nun Biden-Erdoğan görüşmesinden önce ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile Washington veya Ankara’da bir araya gelebileceği belirtildi.

 

Sözcü, AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU