Afrika'dan evlat edinen beyaz kadına "Gereksiz yere pek çok ameliyata soktu" denilerek dava açıldı

Sophie Hartman'ın günlüğüne "Ben acı konusunda takıntılı bir yalancıyım" yazdığı ortaya çıktı

Sophie Hartman, bir çocuğa saldırı ve bir çocuğa saldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla karşı karşıya (Bir Dilek Tut Derneği)

ABD'nin Washington eyaletinde King County Savcılığı, evlat edindiği 6 yaşındaki çocuğa gereksiz ameliyatlar yaptırdığı gerekçesiyle Sophie Hartman hakkında dava açtı.

Otuz bir yaşındaki Hartman'ın, Afrika ülkesi Zambiya'da evlat edindiği kızı iki yaşından beri 500'den fazla kez doktora götürdüğü ve pek çok ameliyata soktuğu öğrenildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcılar, mahkeme belgelerinde adı C.H. olarak geçen kıza 2017'de beslenme tüpü yerleştirildiğini, bir sene sonra da bağırsaklarını temizlemek için başka bir tüp konulduğunu bildirdi.

Zanlının, doktorların tavsiyelerine karşı gelerek talihsiz kıza bacak desteği taktırdığı ve onu tekerlekli sandalyeye oturttuğu ifade edildi.

Olay, 2019'da Seattle Çocuk Hastanesi uzmanlarının, Hartman'ın iddia ettiği bazı semptomlar yüzünden daha fazla tıbbi işlem yapılması istemesinden şüphelenmesiyle ortaya çıktı. Zira doktorlar, bahsi geçen semptomları tespit edemedi.

Yetkililer, C.H.'e gereksiz testlerin ve ameliyatların yapıldığını, boşuna ilaç kullandırtıldığını ve çocuğun güçsüzleştiğini kaydetti. Hazırlanan rapor, bu yılın şubat ayında Washington Eyaleti Çocuklar, Gençler ve Aileler Departmanı'na gönderildi.

Bunun ardından bir soruşturma başlatıldı ve küçük kız, mart ayında annesinden alınıp 16 gün boyunca gözlemlendi. C.H'in sağlıklı olduğu ortaya çıktı.

Ancak Hartman, C.H.'in seyrek görülen alternan hemipleji adlı nörolojik çocukluk çağı hastalığından mustarip olduğunu iddia ediyor.

 

 

Savcılar, gözlem boyunca zanlının iddia ettiği semptomları destekleyecek herhangi bir bulgunun görülmediğini bildirdi.

Öte yandan kıza, bahsi geçen hastalığın olduğu yönünde bir teşhisin konulduğu öğrenildi. Ancak savcılık, tanının Hartman'ın iddiaları doğrultusunda yapıldığını ve başka hiç kimsenin semptomları görmediğini öne sürdü.

"Ben acı konusunda takıntılı bir yalancıyım/abartıcıyım"

Zanlının günlüğünü inceleyen polis ekipleri, Hartman'ın geçmişte menenjit gibi bazı hastalıklara yakalandığı yönünde yalan söylediğini iddia etti. Günlükte "Ben acı konusunda takıntılı bir yalancıyım/abartıcıyım" yazdığı bildirildi.

Ayrıca 2019'da C.H. adına bağış toplandığı ve Bir Dilek Tut Derneği'nin çocuğun bir isteğini yerine getirdiği öğrenildi.

Dernek de olay hakkında bir açıklama yaptı. Suçlamalar karşısında dehşete düştüğünü bildiren kurum, "Bu sorunun bir an önce çocuğun yararına olacak şekilde çözülmesini umuyoruz" ifadesini kullandı.

Hartman'ın avukatlarıysa, zanlının masum olduğunu öne sürdü:

King County Savcılığı'nın iddialarının aksine, çocuğun hastalığını birden fazla doktor teşhis etti. Tanı, doktorların yaptığı bağımsız muayenelere, Duke ve Seattle'daki çocuk hastanelerinin doktorlarıyla hemşirelerinin gözlemlerine ve test sonuçlarına dayanıyor.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, New York Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU