Meşhur "uzaylı otopsisi" fotoğrafı açık artırmaya çıkarıldı

Açılış fiyatı yaklaşık 1 milyon dolar eden fotoğraf, NFT'ye dönüştürüldü

Bu görüntü, ilk kez 1995'te Fox televizyonunda bir belgeselde gösterilmişti (Rarible)

1947'de bir uzaylıya yapılan otopsi sırasında çekildiği iddia edilen siyah beyaz film karesi, NFT'ye dönüştürülerek açık artırmaya çıkarıldı. Karenin açılış fiyatı 1 milyon dolar olarak belirlendi.

NFT, açılımıyla "non-fungible token", Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor. NFT'nin özgün ve biricik olması, kendi türünden başka bir değerle takas edilemeyeceği anlamına geliyor. Dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılan NFT, dönüştürülen varlıkların özgünlüğünün kolayca doğrulanmasını sağlıyor.

Son günlerde NFT adeta bir çılgınlık haline geldi. Örneğin birkaç gün önce abisinin parmağını ısıran Charlie'nin videosu ve birkaç ay önce de yangının önünde poz veren küçük kızın ürpertici fotoğrafı dudak uçuklatan fiyatlarla NFT olarak satılmıştı.

Şimdi o çılgınlığa yeni bir örnek daha ekleniyor. Bu kez satışa çıkarılan, Roswell UFO kazası diye bilinen esrarengiz olayla ilişkili olduğu iddia edilen bir kare.

Roswell UFO kazası

1947 yılı Temmuz ayında ABD'nin New Mexico eyaletinin Roswell şehrinde meydana geldiği öne sürülen kazada Roswell kasabası şerifi, ABD ordusuna anlam verilemeyen bir cismin bir çiftlik arazisine düştüğünü bildirmişti.

Basında bu cismin bir UFO olduğu iddiaları yer almış ama ABD'li yetkililer bunları reddederek, düşen cismin bir meteoroloji balonu olduğunu söylemişti.

NFT'ye dönüştürülen karede bir otopsi masasında uzandığı görülen uzaylının işte bu UFO'da bulunduğu ve kazada hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Satış sayfasında yer alan açıklamaya göre ABD yönetimi düşen UFO'nun tüm parçalarını ve bu uzaylıyı gizlilik içinde incelemişti.

Fotoğraf, bir belgesel filmden alındı

Bu karenin de yer aldığı tüm otopsi görüntülerinde bir masanın üzerinde cansız yatan, sağ bacağında açık yara bulunan insansı bir figür görülüyor. Beyaz, koruyucu giysilere bürünmüş diğer figürlerin "cesedin" çevresini sardığı ve onu incelediği anlaşılıyor.

Görüntüler, ilk kez 1995'te Fox televizyonunda Alien Autopsy: Fact or Fiction (Uzaylı Otopsisi: Gerçek ya da Kurgu) ismiyle yayımlanan bir belgeselde gösterilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntülerin sahibi Britanyalı film yapımcısı Ray Santilli'ydi. Santilli, bunları 1992'de, Elvis Presley'le ilgili bir belgeselin arşiv görüntülerini ararken, emekli bir askeri kameramandan aldığını söylemişti.

Santilli filmin gerçek olduğunu iddia etse de birçok uzman ona katılmadı. Üstelik John Humphreys adlı bir heykeltıraş ve özel efekt tasarımcısı, 2006'da bu yaratığı kendisinin tasarladığını, hatta görüntülerde kendisinin de yer aldığını itiraf etmişti.

Açık artırmada teklif veren çıkmadı

Sanal pazar Rarible'da satışa çıkarılan bu kare için minimum teklif fiyatı ise 450 Ethereum. Bu da şu an için yaklaşık 1 milyon dolara denk geliyor.

Satış sayfasında yer alan bilgiye göre NFT'yi satın alan kişi, yalnızca görüntünün dijital sahiplik sertifikasına sahip olmayacak. Aynı zamanda fiziksel bir kopyasını da elde edecek.

Ayrıca söz konusu görüntüyü doğruladığı iddia edilen CIA yazışmalarının kopyaları da en yüksek teklifi veren kişinin olacak.

Öte yandan henüz teklif veren kimse bulunmuyor. Açık artırmanın yaklaşık 10 saat sonra sona ereceği ifade ediliyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, Rarible, Webtekno

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU