Hindistan'da Delhi siyah mantarı epidemi ilan etti

Delhi 6 haftalık tecritin ardından pazartesiden itibaren kademeli olarak açılacak

Bir doktor, ölümcül ve nadir görülen bir mantar enfeksiyonu olan kara mantardan mustarip bir Kovid-19 koronavirüs hastasına yardım ediyor (AFP)

Hindistan'da Delhi, ölümcül ve kalıcı şekil bozukluklarına yol açan Kovid'e bağlı "siyah mantarı" epidemi ilan eden vilayetlerin uzayan listesinde yerini aldı. Başkentte vakaların artma hızı hastalığın "tehlikeli bir salgın" boyutuna ulaşması riskini taşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mukormikoz adlı nadir mantar enfeksiyonunun görüldüğü vaka sayısı tek bir günde 153'e çıkarken Delhi yönetimi, Epidemik Hastalıklar Yasası'nı yürürlüğe sokarak bir yıl süreyle sağlık kuruluşlarının her enfeksiyon vakasını bildirmesini zorunlu kıldığını bildirdi.

Bu haber, Delhi Başbakanı Arvind Kejriwal'ın pazartesiden itibaren başkentte tecridin kaldırılmaya başlanacağını fakat enfeksiyon seyrinde görülen azalmayı sürdürmek için bunun yavaş ve kademeli olarak gerçekleştirileceğini duyurmasıyla birlikte geldi.

Kejriwal katıldığı yeni bir konferansta "Son 24 saate pozitiflik oranı yüzde 1,5 civarındaydı ve sadece bin 100 yeni vaka bildirildi. Açılmanın zamanı geldi yoksa insanlar sadece açlıktan ölmek için koronadan kaçmış olacak" dedi. Ekonominin yeniden açılmasının ilk kademesinde bazı fabrika ve inşaat projelerinin yeniden açılmasına izin verilecek.

Fakat yeni Kovid azalmaya devam ederken hastaneler buruna, gözlere, çene kemiğine ve hatta beyine yayılan ve yeterince erken tespit edilmezse vücudun etkilenen kısımlarının kesilmesini gerektiren kara mantar gibi ikincil enfeksiyonların yükü altında giderek daha çok eziliyor.

Daha önce The Independent'a konuşan doktorlar Kovid hastalarında, genelde kritik derecede hasta olanları tedavi etmek için kullanılan steroidlerin aşırı kullanımının mukormikozu tetikleyebileceğini söylemişti. Siyah mantarın bağışıklık sistemi farklı sebeplerden ciddi derecede zayıflamış kişileri etkilemesi ise daha olası.

Yönetimin kayıtlarına göre ikinci dalgada Hindistan genelinde 11 bin 700 mantar enfeksiyonu vakası görüldü. Geçen hafta Sağlık Bakanlığı yetkilisi Lav Agarwal, 29 vilayeti de mukormikozu epidemi ilan etmeye çağırdı.

Kimyasallar ve Gübreler Bakanı Sadananda Gowda'ya göre en az 25 vilayet ve birlik bölgesi siyah mantar vakalarını kontrol altına almaya çalışıyor. İki bin 859 vaka sayısıyla Gucerat en yüksek vaka sayısına sahipken onu iki bin 770 vaka sayısıyla Maharaştra ve 768 vaka sayısıyla Andra Pradeş izliyor.

Son aylarda vilayetlerde hastalığı tedavi etmek için kullanılan mantar önleyici enjeksiyon eksikliği yaşanması yönetimi ilacı ithal etmek ve üretimi artırmak zorunda bıraktı. İlaç şimdiye kadar düşük talep nedeniyle düşük miktarlarda üretiliyordu.

İkinci dalganın ortasında Kovid-19 tedavisi için hastane yatağı, oksijen ve ilaçlar için yapılan çaresiz yakarışlardan sonra sosyal medya bu sefer de mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılan Amphotericin B enjeksiyonu istekleriyle doldu.

Fakat ilaç flakonlarını vilayetlerin talepleriyle uyumlu dağıtmak için tedarik, merkezi yönetim tarafından kontrol ediliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU