Taksim Camisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan katılımıyla açıldı: Camiye gelenler yoğunluk nedeniyle meydanda namaz kıldı

Cuma namazını kıldıran Erbaş, okuduğu hutbede İstanbul'un Fethi'nin yıldönümünü hatırlatarak "birlik ve beraberlik" vurgusu yaptı

Yapımına 4 yıl önce başlanan Taksim Camisi, bugünkü cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.

Caminin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı hükümet üyeleri ve AK Parti yöneticileri de katıldı.

Cuma namazı için gelen kişiler, sosyal mesafe kurallarına göre cami içinde saf tuttu. Katılımın yoğun olması nedeniyle camiye giremeyenler Taksim Meydanı'nda namaz kıldı.

Namaz öncesi,cami ve çevresine Isparta'dan getirilen 25 ton gül suyu sıkıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cuma namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, okuduğu hutbede İstanbul'un Fethi'nin yıldönümünü hatırlatarak "birlik ve beraberlik" vurgusu yaptı.

Hutbede şunları kaydedildi:

İstanbul’un fethi sadece bir şehre hâkim olmaktan ibaret değildir. Bu fetih, Peygamberimizin müjdesi, ashab-ı kiramın arzusu, Ebû Eyyûb el-Ensârî’nin hayali ve ecdadımızın sevdasıdır. Bu fetih, çağ kapatıp çağ açan yeni bir altın dönemin başlangıcıdır. Bu fetih, Mekke, Medine ve Kudüs ile İstanbul’u kardeş kılan bir zaferdir.

Bugün bize düşen, ecdadımızın aziz hatırasını ve şanlı mirasını gelecek nesillere aktarmaktır. Din ü devlet, mülk ü millet yolunda var gücümüzle gayret göstermektir. Birlik ve beraberliğimizden asla ödün vermemektir. Unutmayalım ki girmeden tefrika bir millete düşman giremez. Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez. Yedi düvel de üzerimize gelse, vatanımızı bölemeyecek, bayrağımızı indiremeyecek, ezan-ı Muhammedi’yi dindiremeyecektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma namazı sonrası Taksim Camii'ne Kur'an-ı Kerim hediye etti.

Caminin özellikleri

Taş ve prekast kaplama cepheleri ile titanyum çinko alaşım kaplı kubbeleri ile Taksim cami, cephelerinin tamamından giriş imkanı sunuyor. Bu sayede Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı üçgeninde bir odak noktası oluşturabildiğine dikkati çekilen projede, mühendislik olarak camide Türkiye'de ve dünyada sayılı uygulamalardan olan Top-Down yöntemi kullanıldı.

Taksim Camisi'nin mühendislik açısından ayrışan en önemli özelliğinin Top-Down sistemi ve bu sistemin kullanıldığı tek cami olması olduğu belirtilirken, cami bu yöntemle, klasik uygulamaların tersine sıfır katından aşağı ve yukarıya doğru inşa edildi.

Bu yöntem sayesinde yapım esnasında derin kuyu kazısı yapılmadan, çevre bina ve yollara, meydana hiçbir zarar vermeden inşa edilmesine imkan tanındı.

Cami'nin, 2 bin 482 metrekarelik arsa alanı ve yaklaşık 16 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olduğu da vurgulanırken, 163 araçlık kapalı otoparkıyla 2 bin 950 metrekarelik namaz kılınabilir bir alanı bulunuyor.

Taksim Camisi, 2 bin 482,46 metrekare toplam inşaat alanı, 33 metre kubbe yüksekliği, 2 şerefiyeli 64,80 metre minaresi, 10 bin metrekare otopark alanı, 4 bin kişi ibadet alanı, bin 800 metrekare bodrum ve zemin katlarda salon, sergi salonu, kütüphane ve aşevi mekanları sunuyor.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU