İlişkinizi yapıcı şekilde onarmak için 7 öneri

"Tartışmanın yalnızca yüzde 2'sinden sorumlu olduğunuzu düşünseniz bile, tartışmada oynadığınız rolü kabullenip özür dilemelisiniz"

İlişkilerde yaşanan tartışmalara savunmacı davranmadan yaklaşabilmek, sorunların büyümesini engelleyebilir (Unsplash)

Bir seneyi aşkındır etkisini sürdüren Kovid-19 pandemisinin çetin koşullarıyla, çiftlerin arasında yaşanan sorunların da sayısında artış yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stresli iş koşulları ve pandemi kısıtlamalarıyla birlikte ilişkileri yürütmek zor olsa bile, çiftlerin birbirlerine yaklaşımlarında değişikliğe gitmeleri, ilişkilerini onarmalarını sağlayabilir.

İşte ilişkide yaşanan tartışmaları yapıcı şekilde çözüme ulaştırmanın 7 yolu:

Sakinleşmek için kendinize vakit tanıyın

Stres altındayken vücudunuz kaç ya da savaş tepkisi verir. Bu nedenle kalp atışları hızlanır ve nefes alıp verme düzeni değişir. Bu değişiklikler nedeniyle bazı duyguları kontrol altında tutmak daha da zorlaşır.

Bu durumdayken tartışmaya devam etmek yerine sakinleşmek için kendinize vakit tanımanız iyi bir seçim olacaktır. Bedenin kaç ya da savaş tepkisinin etkisinden çıkıp normal haline dönmesi yaklaşık 20 dakika alır.

İletişim biçiminizi bilin

Bazı kişiler sorunları olabildiğince kısa zaman içinde konuşup çözüme kavuşturmak ister. İletişim kurmak onların kendilerini sakinleştirme biçimidir. Bazılarıysa kendi kendilerini sakinleştirmeyi tercih eder. Böyle kişiler genellikle bir müddet uzaklaşıp, sorun üzerinde konuşmaya sonra devam etmeyi tercih edebilir.

Kendinizin ve partnerinizin ne türde iletişim kurduğunu anlamak birbirinize alan tanıyarak sorunların büyümesini engeller.

Sorumluluk alın ve özür dileyin

Sakinleştikten sonra yaşanan sorunla ilgili üzerinize düşen sorumluluğu alın ve partnerinizden özür dileyin.

Terapist Deborah Fox, “Olup bitenin yalnızca yüzde 2’sinden sorumlu olduğunuzu düşünseniz bile, tartışmada oynadığınız rolü kabullenip özür dilemelisiniz” diyor.

Daha derine gidin

Karşı taraftan özür dilemek çözümün sadece başlangıcı. Sizi tetikleyen şeyleri tanımlayın ve savunmacı duygularınızı daha derinlikli olarak anlamaya çalışın.

Sinirlerinize hakim olamadıysanız ya da geri çekilip suskunlaştıysanız, bunların nedenlerini araştırın. Korktunuz mu, çekindiniz mi? Ya da reddedilmiş veya görmezden gelinmiş gibi mi hissettiniz?
 


Sorunla kişiyi birbirinden ayırın

Partnerinizi tanımlarken etiketlerden kaçınmaya ve ortadaki sorunu onun kişiliğiyle ilişkilendirmemeye özen gösterin. Yaşadığınız anlaşmazlıkları ortaya çözülmesi gereken ortak sorunlar olarak getirin. Kendi ihtiyaçlarınızı söyleyin ve partnerinizin ihtiyaçlarına kulak verin.

Karşı tarafın konuşmasına izin verin

Partneriniz sorununu anlatmak ve kendini ifade etmek istediğinde savunmacı davranmak yerine ona alan tanıyın. Sizin konuşma hakkınız olduğu gibi karşı tarafın da kendini anlatma hakkı bulunuyor. Konuşma sırasında karşı tarafı anladığınızı ve dinlediğinizi gösterin.

Fedakarlık yapmaya istekli olun

Başkasını değiştirmek mümkün olmayabilir. Fakat önemli bulduğunuz biri için kendinize dair bazı şeyleri değiştirmeye ve bazı şeylerden fedakarlık etmeye istekli olmanız gerekiyor. Özellikle partnerinizin sizin için aynı şeyi yapacağını biliyorsanız, siz de bu konuda yapıcı davranmalısınız.



Independent Türkçe, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU