FETÖ'nün desteklediği "Bir Ev” projesinin temeli Almanya'da atıldı

15 Temmuz sonrası Türkiye’nin tüm itiraz ve uyarılarına rağmen FETÖ yapılanması projeden çıkartılmadı

Berlin'de kilise, sinagog ve caminin tek çatı altında inşa edilmesinin planlandığı ve FETÖ'nün desteklediği "Bir Ev (House of One)" projesinin temeli atıldı / Fotoğraf: Twitter

Almanya'nın başkenti Berlin'de kilise, sinagog ve caminin tek çatı altında inşa edilmesinin planlandığı ve FETÖ'nün desteklediği "Bir Ev (House of One)" projesinin temeli atıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Temel atma törenine Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schaeuble ve Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller de katıldı.

Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller, burada yaptığı konuşmada, "Birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz. Ancak nefret ve şiddet, Yahudi düşmanlığı ve İslamofobi, ırkçılık ve halkı kışkırtıcılığın özgür toplumumuzda yeri yok” dedi.

Aymaz ve Kanter video mesaj gönderdi

İçişleri Bakanlığının Terörden Arananlar Listesi'nde 10 milyon lira ödülle kırmızı kategoride yer alan Abdullah Aymaz ve Enes Kanter, videolu mesaj göndererek projeye desteklerini bildirdi.

Toplam 47 milyon euroya mal olacak projeye Federal Hükümet 20 milyon euro, Berlin eyaleti ise 10 milyon euro destek verdi.

ev.jpg
İçinde kilise, sinagog ve caminin olacağı projenin 47 milyon euroluk maliyetinin büyük bölümünü Federal Hükümet ve Berlin eyaleti karşılıyor / Fotoğraf: Twitter

 

Projenin finansmanında geri kalan kısım ise bağışlarla karşılanacak.

Türkiye projeden FETÖ'nün çıkartılmasını istiyor

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’nin tüm itiraz ve uyarılarına rağmen FETÖ yapılanması projeden çıkartılmadı.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Ocak 2020'de projeden FETÖ'nün çıkarılması durumunda Türkiye olarak projeye destek verebileceklerini söylemiş ancak Alman tarafı bu konuda adım atmamıştı.

Berlinli girişimci Catherine Dussmann, destek verdiği projeden FETÖ'yü gerekçe göstererek ayrılmıştı.

Dussmann "Dinler arası diyalog ve anlayışı teşvik etmek yerine yeni çatışma yaratan bir projeyi destekleyemem" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'deki Cami-Cemevi Projesi 15 Temmuz'dan sona iptal edilmişti

FETÖ'nün Ankara Tuzluçayır'da yapımına başladığı Cami-Cemevi projesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından durdurulmuştu.

2013 yılında temelleri atılan Cami-Cemevi projesinin temel atma törenine Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katılmıştı.
Cami-cemevi projesi hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede; Cami-cemevinin ‘FETÖ’ projesi olduğu vurgulanarak Hacı Bektaşi Veli Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfının beş kurucusu hakkında 15 yıla kadar hapis talep edilmişti. 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU