Mali'de hükümet değişikliği askeri müdahaleye neden oldu, dünya "kınıyor"

Siyasi istikrarsızlığın bir türlü çözülemediği ülke, yoksulluk ve silahlı örgütlerle boğuşuyor

Bah Ndaw, 25 Eylül'deki yemin töreninde (Reuters)

Mali'de 18 Ağustos 2020'de yapılan askeri darbenin yıldönümüne yaklaşık üç ay kala yeni bir askeri müdahale Batı Afrika ülkesini tekrar dünya gündemine taşıdı.

Geçiş Konseyi Başkanı Bah Ndaw, Başbakan Moctar Ouane ve Savunma Bakanı Souleymane Doucoure'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili, ordu birlikleri tarafından gözaltına alınarak başkent Bamako'nun dışındaki Kati askeri üssüne götürüldü.

Ülkenin topraklarının bir kısmını ele geçiren cihatçılarla ve yoksullukla mücadele eden ülkede yaşanan bu gelişme, dünyanın tepkisini çekti.

İkinci bir darbeye karşı çıkan isimlerden Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, olayı "cumhurbaşkanı ve başbakanın kaçırılması" diye niteledi. Kınadıkları bu ciddi olaya karşı gereken eylemleri gerçekleştirmeye hazır olduklarının altını çizdi.

BM, AB, ABD ve Afrika Birliği'nden ortak bildiri

Öncesinde de Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, Avrupa Birliği ve ABD ortak bir bildiriyle gözaltıları kınadı ve Geçiş Konseyi Başkanı Bah Ndaw'la Başbakan Moctar Ouane'nin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Twitter'da paylaşım yaparak itidal çağrısı yaptı ve bu talebi tekrarladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haftalar süren protestolarda yolsuzluk ve El Kaide'yle IŞİD gibi örgütlere karşı politikalar geliştirmekte yetersiz kalmakla suçlanan Ibrahim Boubacar Keita'nın geçen sene darbeyle devrildiği ülkede bu sorunlar hala çözülmüş değil.

Darbenin ardından eski bir asker olan Ndaw'ın darbe lideri Assimi Goita'yı yardımcısı, Ouane'yi de başbakan yaparak uluslararası baskılarla kurduğu geçici hükümet, gereken adımların atılmadığını düşünenlerin öfkesine neden olmuştu.

14 Mayıs'ta "daha geniş kapsamlı bir hükümet" kurulacağı açıklanmış, pazartesi günü de değişikliğe gidilmişti.

Darbe liderlerinden Sadio Camara'nın savunma bakanlığından, Modibo Kone'ninse güvenlik bakanlığından uzaklaştırılması, orduyu harekete geçirdi.

Asker, mevcut yönetimdeki gücünün azaldığını düşünerek müdahale etti.

Pazartesi telefonla ulaştıkları Başbakan Ouane'nin "Askerler beni almaya geldi" dedikten sonra hattın kesildiğini aktaran Fransız haber ajansı AFP, darbe havasına rağmen başkent Bamako'nun sakin olduğunu bildirdi.

31 Ekim'de anayasa referandumu, 2022 şubatında da seçim yapılması planlarıysa tehlike altında.


Independent Türkçe, AFP, AA, Reuters

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU