Çin Devlet Başkanı Şi: Küresel salgınla mücadeleye destek vermeye devam edeceğiz

Şi, Çin'in ekonomik toparlanma sağlamaları için gelişmekte olan ülkelere gelecek 3 yıl içinde 3 milyar dolarlık yardım yapacağını söyledi

Fotoğraf: AA

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin’in küresel salgınla mücadeleye destek vermeye devam edeceğini belirtti.

Küresel Sağlık Zirvesi’ne video konferans yöntemiyle katılan Xi, ülkesinin Kovid-19 salgınını kontrol altına alıp ekonomik toparlanma sağlamaları için gelişmekte olan ülkelere gelecek 3 yıl içinde 3 milyar dolarlık yardım yapacağını söyledi.

Şi, şimdiye kadar dünyaya toplam 300 milyon doz Kovid-19 aşısı temin eden Çin’in, önümüzdeki dönemde daha fazla aşı sağlamak için elinden geleni yapacağını kaydetti.

Ayrıca yerli aşı şirketlerinin gelişmekte olan ülkelere teknoloji transferini ve ortak aşı üretimini destekleyeceklerini belirten Şi, Çin’in Covid-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılması teklifine sıcak baktığını ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) gibi uluslararası örgütlerin bir an önce aynı kararı almalarını beklediğini dile getirdi.

Uluslararası aşı iş birliği forumu kurma önerisinde bulunan Şi, forum aracılığıyla aşı üreten ve araştıran ülkeleri, şirketleri ve paydaşları bir araya getirerek, aşıların dünya çapında adil ve makul dağıtımını istişare edebileceklerini vurguladı.

 

CRI Türkçe, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU