Şam’da seçim pankartları… ‘Muhalefet partisi adayının muhalefetle ilgisi yok’

Meri, kendisini, 2011 yılından sonra oluşturulan ve Demokratik Arap Sosyalist Birliği’nin de dahil olduğu siyasi bir oluşum olan ‘Koordinasyon Komitesi’ bünyesinde ‘Suriye Ulusal Muhalefeti’ olarak tanıttı

Devlet Başkanı Beşşar Esad ve bir rakibinin Şam sokaklarındaki pankartları (SANA)

Şam sokaklarına bu ayın 26’sında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin üç adayının pankartları asılırken, bir muhalefet partisi ise muhalefet adına kendisini temsil eden bir aday ile hiçbir ilgisi bulunmadığını açıkladı.

Suriye’deki Demokratik Arap Sosyalist Birliği Partisi, başkanlık seçimleri adayı Muhammed Meri’nin partiyle hiçbir ilişkisi bulunmadığını açıklarken, seçimleri boykot edeceklerini yineledi.

Ülkenin önde gelen partilerinden biri olan Sosyalist Birlik, Meri’nin parti üyeliği hakkında bazı medya organlarında yayınlanan haberleri de yalanlarken, “Bu üyelik, partinin siyasi çizgisinden ve sabit tavrından sapması nedeniyle 2013 yılı itibariyle sona ermiştir. Parti, siyasi geçiş yolu olarak radikal ve kapsamlı ulusal demokratik değişimin gerekliliğini benimsemektedir” ifadelerini kullandı. Parti ayrıca, sabit tavrının ‘aday göstererek veya oy kullanarak olsun hiçbir seçim ve referandum sürecine katılmamak’ üzere olduğunu yineledi.

Meri, kendisini, 2011 yılından sonra oluşturulan ve Demokratik Arap Sosyalist Birliği’nin de dahil olduğu siyasi bir oluşum olan ‘Koordinasyon Komitesi’ bünyesinde ‘Suriye Ulusal Muhalefeti’ olarak tanıttı.

Seçim sloganları

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’in iki rakibi, seçim kampanyalarını başlattı. Öyle ki Sosyalist İttihatçı Parti’de siyasi büro üyesi olan aday Abdullah Sallum Abdullah, kampanyası için ‘Gücümüz birliğimizdir’ başlığını tercih etti. Ayrıca yol kenarlarındaki reklam panolarında, ‘Terörizme hayır’, ‘İşgalcileri hezimete uğratmaya evet’ gibi sloganlar yazıldı.

Meri, kampanyasının ana başlığı olarak ise ‘Birlikte’ kelimesini seçerken, kendisini de Suriyeli seçmenlere ‘Suriye ulusal muhalefeti’ ifadeleriyle tanıtmaya yöneldi. Meri’nin reklam panolarında şu gibi ifadelere yer verildi; “Görüşlerimiz farklı, ama onurlu olduğumuz için birlikte”, “Vicdan mahkumlarını serbest bırakmak için birlikte.’

Öte yandan Devlet Başkanı Beşşar Esad’in seçim kampanyasının ana başlığı olarak da ‘Umut, çalışmaktadır” sloganı tercih edildi.

Bugün başlayan seçim kampanyaları, bu ayın 25’ine kadar devam edecek. 26 Mayıs ise, seçim gününe hazırlık olarak ‘seçim sessizliği’ günü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU