Orta Afrika'da ortaya çıkan yeni koronavirüs varyantı endişe yarattı: Sessizce Avrupa'ya yayılmış

Araştırma, bilimsel çalışmalardaki bölgesel eşitsizliklerin yarattığı riski de gözler önüne seriyor

Haritada yeni varyantın Afrika'dan Avrupa'ya yayılma yolu görülüyor (Gytis Dudas)

Yeni bir araştırmada bilim insanları, şu anda Orta Afrika ve Avrupa'da dolaşımda olan yeni bir koronavirüs varyantı tespit etti.

Genom verilerine göre gezginler, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Kamerun'da ortaya çıktığı anlaşılan varyantı Avrupa'ya taşıdı. Varyantın şu anda 10'dan fazla ülkede dolaştığı düşünülüyor.

Nature'ın aktardığına göre B.1.620 adlı varyant, virüsün bulaşma kapasitesini artırıyor ve bağışıklık tepkisinden kaçma yeteneğine sahip bir dizi mutasyona ev sahipliği yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Forbes'un haberine göre yeni varyantta görülen S477N, E484K ve P681H mutasyonu, daha bulaşıcı ve bağışıklık sisteminin tepkisinden kaçabilen bir virüs yaratmak için uyum içinde çalışabilir.

Özellikle de kaçış mutasyonu olarak bilinen E484K, bilim insanlarını zaten uzun süredir meşgul ediyor.

Dünyadaki en endişe verici varyant konumundaki Güney Afrika varyantında da belirlenen bu kaçış mutasyonu, özellikle bazı Kovid aşılarının etkinliğini azaltabiliyor.

Örneğin AstraZeneca'nın aşısının bu varyanta karşı daha az etkili olduğu görülmüş ve Güney Afrika bu aşıyı kullanma planlarını durdurmuştu.

Yeni varyant ise ilk olarak nisanda Litvanya'da alınan virüs örneklerinde görüldü.

Bunun ardından İsveç'teki Gothenburg Küresel Biyoçeşitlilik Merkezi'nden Gytis Dudas ve meslektaşları, dünyanın dört bir yanından gelen SARS-CoV-2 genom verilerini analiz etti.

Analiz, B.1.620'nin şubat ayında Avrupa'da aniden ortaya çıktığını gösterdi. Varyant şu anda Fransa, Belçika ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde mevcut.

Araştırmacılar ayrıca Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Kamerun sınırının yakınında yaşayan 6 kişiden ve Avrupa'ya kısa süre önce Kamerun'dan dönen 7 kişiden alınan örneklerde yeni varyanta rastladı.

Bu veriler, B.1.620'nin muhtemelen Orta Afrika'da ortaya çıktığını ve gezginler tarafından birçok kez Avrupa'ya getirildini gösteriyor.

Bulgular ayrıca, varyantın Orta Afrika'da yaygın olduğunu ama genom dizileme çalışmalarının yeterli olmaması sebebiyle tespit edilmediğini ortaya koydu.

Araştırma, koronavirüse yönelik bilimsel gözetimde yaşanan bölgesel eşitsizliklerin yarattığı riski de gözler önüne seriyor.

MedRxiv isimli internet sitesinde erişime açılan bulgular, hakem onayından geçmeyi bekliyor.

 

Independent Türkçe, Nature, Forbes

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU