Dünya bu ülkeyi konuşuyor: Aşılamada rekor kıran Seyşeller'de vaka sayısı neden artıyor?

Vaka sayısının en az ikiye katlandığı bir haftalık süreçte kaydedilen vakaların yüzde 37'si iki doz aşı olmuştu

Seyşeller, geçen ay aşı veya karantina gerekliliği olmadan turistleri kabul edeceğini açıklamıştı. Ülke, Hint Okyanusu'ndaki 115'ten fazla ada üzerinde kurulu (Reuters)

Doğu Afrika ülkesi Seyşeller, ülkedeki aşılama oranının çok yüksek olmasına rağmen Kovid vakalarında büyük artışla karşı karşıya. Nüfusunun çoğunu aşılamayı başaran ülkede geçen hafta vakalar iki kattan fazla arttı.

Küçük Afrika ülkesi, her 100 kişide en fazla koronavirüs aşısı yapılan ülkeler listesinde birinci olmuştu. 71 bin kişinin yaşadığı ülkede 128 bin doz aşı uygulandığı ortaya çıkmıştı.

Bun rağmen Seyşeller Sağlık Bakanlığı aktif vaka sayısının geçen hafta en az iki kat arttığını açıkladı. Bu artış, ülkede sıkı tedbirlerin yeniden uygulamaya konmasına neden oldu.

Saat 23.00'ten itibaren sokağa çıkma yasağı getirilen ülkedeki tüm eğitim kurumları üç haftalığına kapandı, tüm spor faaliyetleri ve etkinlikler de yasaklandı.

İşte bu durum, aşıların salgını sona erdirmede başarısız olduğu endişelerini artırdı. Toplumun büyük kısmının aşılandığı ülkede vakalar neden artış göstermişti?

Nedeni varyantlar mı?

Bu soruya Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) de yanıt geldi. Aşıların başarısız olup olmadığını ayrıntılı bir değerlendirme yapmadan belirleyemeyeceklerini aktaran DSÖ, durumu değerlendirmek için çabaladıklarını ifade etti.

DSÖ’nün aşılar ve biyolojik ürünler departmanının yöneticisi Kate O'Brien, pazartesi yaptığı açıklamada Seyşeller’le doğrudan iletişim halinde olduklarını ve vaka artışının Kovid varyantları gibi faktörleri hesaba katarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Dartmouth Geisel Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Daniel Lucey de nisan ayında Seyşeller'deki enfeksiyonların genetik dizilemesiyle ilgili verilerin henüz yapılmadığını aktardı. Söz konusu veriler, vakaların hangi koronavirüs varyantıyla enfekte olduğunu ortaya koyacak.

Ancak Prof. Lucey, Güney Afrika varyantı diye bilinen B.1.351 mutasyonunun, Seyşeller'de de tespit edildiğini hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar Güney Afrika'daki varyantın daha bulaşıcı olduğunu düşünüyor. Söz konusu mutasyonun vücudun enfeksiyonla savaşmasını sağlayan antikor ilaçlarından kurtulabileceği ve aşıların etkisini azaltabileceği tahmin ediliyor.

Örneğin AstraZeneca'nın aşısının bu varyanta karşı daha az etkili olduğu görülmüş ve Güney Afrika bu aşıyı kullanma planlarını durdurmuştu.

Seyşeller'de, tamamen aşılananların yüzde 57'sine Çin’de geliştirilen Sinopharm aşısı uygulandı. Geri kalanına ise AstraZeneca lisansı altında Hindistan'da üretilen Covishield aşısı yapıldı.

Bu nedenle Prof. Lucey, vakaların genetik bilgisi elde edildiğinde bu aşıların etkinliğini varyantlar açısından değerlendirebileceklerini söyledi.

Seyşeller Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre vaka sayısının en az ikiye katlandığı bir haftalık süreçte kaydedilen vakaların yüzde 37'si iki doz aşı olmuştu.

Öte yandan ülkede Kovid nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da epey az. Worldometers verilerine göre vaka sayısının an itibarıyla 8 bin 172’ye ulaştığı ülkede sadece 28 kişi yaşamını yitirdi.

Ayrıca yetkililer, 8 Mayıs itibarıyla aşılanma süreci devam ederken Kovid'e yakalanan kimsenin ölmediğini bildirdi. Bu da aşıların ağır hastalıktan ve ölümden korumuş olabileceğini akla getiriyor.
 

Independent Türkçe, Bloomberg, Business Insider, Worldometers, Webtekno, BBC Türkçe, TRT

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU