İlber Ortaylı’dan gençlere: Dışarıya göçmeyin

“Vatanınızda kalın, Türkiye’de kalıp işleri düzeltmeye katkıda bulunun”

Fotoğraf: AA

Tarihçi Prof. İlber Ortaylı, Türkiye’deki gençlere “yurtdışına göçmeme” tavsiyesi verdi ve "Vatanınızda kalın, Türkiye’de kalıp işleri düzeltmeye katkıda bulunun” dedi.

Gazeteci Murat Yetkin, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla konuştuğu Prof. İlber Ortaylı’nın ifadelerini kişisel blogunda yazdığı bir yazıyla aktardı.

Yetkin’in yazısının bir kısmı şöyle:

Ortaylı, günümüzde ülkeye verilen en büyük zararlardan birisinin, hatta çevreye verilen en büyük zararın da “köylülüğün yok edilmesi” olduğunu söyledi. Böylelikle tarımın, tarımsal üretimin ve hayvancılığın zarar gördüğünden, şehirlere hızlı göçün ise şehirleşme ve şehir kültürünün değil “kasaba zihniyetinin”, bir kasabalı kültürün egemenliğini getirdiğini söyledi. “Kasabalı zihniyet, Türkiye’nin yolunu aydınlatamaz” dedi.

İlber Hoca, “yeni nesile”, geçlere çok güveniyor. Çoğu aydının aksine, bu konuda iyimserlik içinde. Ancak gençlere önemli bir öğüdü de var. “Dışarıya göçmeyin”, diyor. Türkiye’deki zorluklarda yılıp ABD’ye Avrupa’ya gidenlerin çoğunun aradığını bulamadıkları dışında, başka bir boyutu vurgulayarak söylüyor bunu. “Vatanınızda kalın, Türkiye’de kalıp işleri düzeltmeye katkıda bulunun” diyor. Sanırım bu 19 Mayıs gününde gençlere, özellikle eğitimli gençlere verilecek en önemli öğüt, bu ülkede kalıp “işlerin düzelmesine katkıda bulunmak” öğüdü.

 

yetkinport.com, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU