Times of Israel: ABD, BMGK'nin ateşkes açıklamasını üçüncü defa engelliyor

ABD'nin diplomatik girişimlerinin sonuç bulması için zaman istediğini belirterek ortak açıklama yapılmasına itiraz ettiği belirtiliyor

BMGK, İsrail-Filistin krizi için dün üçüncü kez toplandı (BM)

ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Filistin-İsrail krizine dair ortak açıklama yapmasını üçüncü defa engellemeye çalıştığı bildirildi.

Times of Israel gazetesinin iki diplomatik kaynağa dayandırdığı habere göre ABD, İsrail ve Hamas arasında derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısını içeren bir ortak açıklamayı engellemeye devam ediyor. Norveç, Tunus ve Çin tarafından hazırlanan ve sunulan açıklamada, her iki tarafın da kınanması öngörülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BMGK, İsrail ve Filistin arasındaki yükselen tansiyonu, Gazze'ye yönelik hava saldırılarını ve sivil kayıpları görüşmek üzere dün üçüncü kez toplanmıştı. Konseyin ortak açıklama üzerinde anlaşmak için bugün öğleden sonraya kadar zamanı olduğu belirtiliyor.

15 üyeli BMGK'nin ortak açıklama yapma girişimleri, geçen hafta da iki defa ABD'nin girişimleriyle engellenmişti. Times of Israel'e konuşan kaynaklara göre ABD, diplomatik girişimlerinin sonuç bulması için zaman istediğini belirterek ortak açıklamanın yapılmasına itiraz ediyor.

Çin'den ABD'ye tepki

Gazeteye konuşan ABD'li bir diplomat, ülkesinin ortak açıklamayı destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin soruya "Şu anda yoğun diplomatik çabalara yoğunlaşıyoruz" yanıtını verdi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, dün düzenlenen oturumda "diplomatik kanallar üzerinden çatışmaları sona erdirmek için durmadan çalıştıklarını" söyledi. Hamas ve diğer Filistinli grupların roket saldırılarına son vermesi gerektiğini belirten Greenfield, İsrail'e de Doğu Kudüs'teki tahliyeler, yıkımlar ve yerleşim faaliyetleri gibi eylemlerden kaçınma çağrısı yaptı.

Çin'in Dışişleri Bakanı Vang Yi ise, ABD'yi BMGK'nin krize çözüm bulmaya yönelik çabalarını engellemekle suçladı. Vang, "Ne yazık ki bir ülkenin engellemesi nedeniyle Güvenlik Konseyi tek sesle konuşamıyor" dedi.


Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU