AB, Kovid-19 aşılarının patentinden vazgeçilmesi konusunda fikir ayrılığına düştü

AB yetkilisi, aşıların fikri mülkiyet haklarından vazgeçilmesinin daha fazla doz aşı üretimine olumlu katkı sağlayıp sağlamayacağı konusunda ikna olmadıklarını söyledi

Fotoğraf: Reuters

Dünya genelinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için geliştirilen aşıların fikri mülkiyet haklarından vazgeçilmesi tartışmaları devam ederken, Avrupa Birliği (AB) bu konuda bölünmüş durumda.

AB üyesi 27 ülkenin liderleri bugün Portekiz'in Porto kentinde başlayan iki günlük zirvede koronavirüs aşılarının fikri mülkiyet haklarından vazgeçilmesi konusunu tartışacaklar.

AB'nin bazı lideri koronavirüs aşılarının fikri mülkiyet haklarından vazgeçilmesinin yıllar sürebileceğini ve bu adımın pandemiyi bitirmek için daha fazla aşı yapılması konusundaki acil meseleye çözüm getirmediğini savunuyor.

Uzmanlarsa aşıların fikri mülkiyet haklarından feragat etme anlaşmasının belirli bir süre içinde ya da aşının bağışıklık sağlama yöntemine bağlı olarak değişebileceğine işaret ediyor. Uzmanlar en gelişmiş mRNA teknolojisiyle yapılmış aşıların herkes için ücretsiz olmasının pek olası görünmediğini ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu konuda ikna olmadık"

Reuters'ta yer alan habere göre, bir AB yetkilisi, "AB'nin eşgüdümünde olan bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Aşıların fikri mülkiyet haklarından feragat etmenin insanlara daha fazla doz aşı sağlanmasına etkili bir şekilde katkı sağlayıp sağlamayacağı konusunda ikna olmadık. Şu anda asıl sıkıntı üretim kapasitesi" dedi.

AB yetkililerinin verdiği bilgiye göre; Almanya, Alman biyoteknoloji şirketi BionTech'in ABD'li Pfizer ile ortak olarak son mRNA teknolojisiyle geliştirdikleri koronavirüs aşısının patentine sahip olmasından dolayı aşıların fikri mülkiyet haklarından feragat edilmesine karşı çıkıyor. 

İtalya ise fikri mülkiyet haklarından feragat edilmesini destekliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Demokrat Parti üyeleri ve 100'den fazla ülkenin artan baskısı karşısında dün aşılar için fikri mülkiyet haklarından feragat etmeyi desteklediğini açıklamıştı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu öneriye destek vermişti.

Avrupa yetkilileri, pandemiyi hızlıca bitirmek için en iyi yolun, koronavirüsün yeni varyantlarının oluşumunun engellenerek doz üretiminin hızlandırılması ve dünyanın diğer ülkelerine aşıların satılmasının ya da bağışlanmasının olduğuna inanıyorlar.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU