Katar'da şok gözaltı: Maliye Bakanı kaynakları kötüye kullanmakla suçlanıyor

Devlet medyası, bunun görevi kötüye kullanma iddiasıyla ilgili bir soruşturmanın parçası olduğunu bildirdi

Katar Maliye Bakanı Ali Şerif el İmadi (AFP)

Dünyanın en zengin ülkelerinden Katar, görevin ve kamu fonlarının kötüye kullanılması iddiasıyla yürütülen bir soruşturma nedeniyle maliye bakanının gözaltına alınması talimatı verdi.

Devlet medyası, şok adımın süregelen soruşturma kapsamında Ali Şerif el-İmadi'yi gözaltına almak için atıldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soruşturma "kamu sektörüyle ilgili suçlar" üzerine odaklanıyordu fakat İmadi'nin şahsen herhangi bir suçlamayla karşı karşıya olup olmadığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Daha sonra El-İmadi'nin maliye bakanı olarak görevinden "alındığı" ve yerine Ticaret Bakanı Ali bin Ahmed el-Kuvari'nin geleceği açıklandı.

El-İmadi 2013'ten beri maliye bakanı olarak görev yapıyordu.

Ekonomist olan el-İmadi, aynı zamanda Katar Ulusal Bankası'nın yönetim kurulunda görev yapıyor fakat soruşturmanın yalnızca bakan olarak yaptığı işle ilgili olduğu düşünülüyor.

El-İmadi, Katar'ın Londra'daki Heathrow Havaalanı ve The Shard binası da dahil olmak üzere Birleşik Krallık'ta çeşitli hisseleri bulunan 300 milyar dolarlık (yaklaşık 2.5 trilyon TL) devasa varlık fonu Katar Yatırım Otoritesi'nin yönetim kurulunda da yer alıyor.

Katar'da böylesine yüksek düzeyde bir yetkilinin yolsuzluk şüphesiyle gözaltına alınması son derece nadir görülen bir durum.

Perşembe günkü açıklamadan önce el-İmadi, doğalgaz zengini monarşinin 2014 ve 2015'te enerji fiyatlarındaki düşüş gibi ekonomik şoklarda yön almasını sağladığı için bir itibara sahipti. Ayrıca Katar'ın bazı komşu ülkelerin uyguladığı ve neredeyse 4 yılın ardından ancak bu ocakta sona eren ticari ve siyasi ablukanın üstesinden gelmesine yardım etmişti.

El-İmadi maliye bakanı olarak gelecek yıl Katar'da düzenlenecek futbol Dünya Kupası öncesinde de önemli karar süreçlerinde yer alacaktı.

Final maçları ilk defa Ortadoğu'da yapılacak fakat Katar tarafından yalanlanan yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle bunun son derece tartışmalı olduğu görüldü.

Yaklaşık 2,8 milyonluk nüfusa sahip küçük ülke, etkinlik için hazırlanan 100 milyarlarca dolarlık devasa ulusal altyapı projeleri yürütüyor.
 

SEI74546977-1.jpg
Katar'ın başkenti Doha (AFP)


2017'de el-İmadi, Katar'ın turnuva için büyük projelere haftada 500 milyon dolara (yaklaşık 4,2 milyar TL) yakın harcama yaptığını ve Dünya Kupası'na hazırlık için toplamda 200 milyar dolarlık (yaklaşık 1,65 trilyon TL) dudak uçuklatan bir harcama yapacağını açıklamıştı.

Ülke turnuva için tümüyle dönüşüm geçirdi; Dünya Kupası finaline ev sahipliği yapmak için 8 stadyumu inşa etti veya yeniledi, yeni bir havaalanı, liman, metro sistemi ve hatta yeni bir şehir inşa etti.

El-İmadi, o dönemde “Kendimize gerçekten işleri zamanında yapma şansı veriyoruz ve insanlar ülkeye gelirken badanaya başladığımız bir konuma düşmek istemiyoruz" demişti.

Süper zengin Katar, ekonomisini büyük ölçüde gaz ihracatı yoluyla dönüştürdü.

Ülke dünyanın en büyük süper soğutulmuş sıvılaştırılmış doğalgaz üreticisi ve dünyanın en büyük doğalgaz alanını İran'la paylaşıyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU