Lucy Liu, Kill Bill'de canlandırdığı karakteri "Asyalı klişesi" eleştirisine karşı savundu

Oyuncu, "Uma Thurman'a neden kadın ejderha demiyorsun?" diye yazdı

Liu oyunculuk kariyerine 19 yaşında başlamıştı (Reuters)

Lucy Liu, Kill Bill'deki rolünün Asyalı klişelerine dayandığına dair eleştirilere karşı karakteri savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Liu, Quentin Tarantino'nun 2003 yapımı kült filmi Kill Bill: Volume 1'de Yakuza lideri O-Ren Ishii'yi canlandırmıştı. Kısa süre önce bu karakter, Teen Vogue'ta yayımlanan bir makalede Hollywood'un Asyalı ejderha kadın klişesinin güncel bir örneği olarak değerlendirildi.

Yazar India Roby, "Hollywood Asyalı Kadınların Aşırı Şekilde Cinselleştirilmesinde Rol Oynadı" başlıklı yazısında, ejderha kadını "cinselliğini güçlü bir manipülasyon aracı olarak kullanan fakat çoğu zaman duygusal ve cinsel açıdan soğuk olan ve erkekliği tehdit eden" bir karakter olarak tanımlıyor.

Ancak Liu, The Washington Post için yakın zamanda kaleme aldığı yazısında eleştirilere karşı karakterini savundu.

Oyuncu, filmde "Ishii dışında üç profesyonel kadın katilin daha yer aldığı" düşünüldüğünde, O-Ren'in ejderha kadın olarak nitelendirilmesinin mantıklı olmadığını öne sürdü.

Liu, "Uma Thurman, Vivica A. Fox ya da Daryl Hannah'ya neden kadın ejderha demiyorsunuz? Ben sadece şu sonuca varabiliyorum: Asyalı olmadıkları için" diye ekledi.

Smokin giyip sarı bir peruk taksam da etnik kökenim sebebiyle yine ejderha kadın lakabını alırdım.

52 yaşındaki oyuncu şöyle devam etti:

Ana akım Amerikalılar beni hala öteki olarak gördüğü için bazı rolleri oynayamayınca ve klişeleri pekiştirdikleri için sadece 'tipik Asyalı' rollerini oynamak istemeyince, biz Asya ve Pasifik Adaları'ndan gelen Amerikalı kadınların etrafını saran mecazi kutunun duvarlarını hissetmeye başlıyorum.

"Nispeten ana akım bir başarıyla 'ibreyi hareket ettirdiği' için şanslı hissettiğini" belirterek sektördeki ayrımcılığa dair konuşan Liu "hala yapılacak çok şey olduğunu" da ekledi.

Liu, Cameron Diaz ve Drew Barrymore'la birlikte rol aldığı 2000'ler üçlemesi Charlie'nin Melekleri'nden söz açarak, "Hollywood genelde gerçekliğimizden daha ilerici bir dünya hayal ediyor. Charlie'nin Melekleri'nin benim için bu kadar önemli olmasının nedenlerinden biri de bu" dedi.

Bu kadar ikonik bir yapımın parçası olan karakterim Alex Munday, genel izleyici kitlesi nezdinde Asyalı kimliğini normalleştirerek Amerikan kültürünüm bir parçasını biraz daha kapsayıcı hale getirdi.

Liu, Amerika'daki Asyalıların "ejderha kadınlar ya da hassas, yerel geyşaların yeni tekrarları" olarak sınıflandırılmasını eleştirmeye devam ederek "bu klişeler yalnızca boğucu değil aynı zamanda ölümcül de olabiliyor" diye yazdı.

Liu, mart ayında Atlanta'daki kaplıcalarda gerçekleşen, 6'sı Asyalı kadın olmak üzere 8 kişinin öldürüldüğü üç farklı silahlı saldırıdan da bahsetti.

Liu, tetikçinin "ağırlıklı olarak Asyalı işçilerin çalıştığı yerleri hedef aldığını ve kontrol edemediğini hissettiği cinsel ayartmanın kaynağını ortadan kaldırmak istediğini" yazdı. Oyuncu şunları ekledi: "Bu sapkın gerekçe, hem Asyalı kadınların cinsel nesne olarak görülmesine dayanıyor hem de bunu idame ettiriyor.

Bu, Asya ve Pasifik Adaları'ndan gelen Amerikalıların yerleşik klişe filtrelerini aşma şansını olumlu yönde etkilemiyor. Her gün karşı karşıya geldiğimiz sinsi ve sistemik ırkçılığın üstesinden gelme olasılığına katkısıysa çok daha az.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU