Camide biber gazlı müdahaleye HDP'den tepki: Sadece İslam dünyasının değil tüm insanlığın vicdanını yaralamıştır

HDP'nin açıklamasında "İnanç ve ibadet özgürlüğüne saldırıyı kabul etmiyoruz" denildi

Fotoğraf: Twitter

Gaziantep'te bir camide itikafa giren Furkan Vakfı'na mensup bir grup, dün polis tarafından biber gazıyla müdahale edilerek gözaltına alındı.

Polislerin cami içerisinde biber gazıyla müdahale etmesi kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halkların Demokratik Partisi de sosyal medya hesabından yaptığı videoulu paylaşımda, "İbadethaneler inananların kutsalıdır. Camilerde ibadet eden yurttaşlara biber gazıyla müdahale ederek, şiddet uygulanması sadece İslam dünyasının değil tüm insanlığın vicdanını yaralamıştır. İnanç ve ibadet özgürlüğüne saldırıyı kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

CHP ve Hüda-Par'dan tepki

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin MYK toplantısında yaptığı açıklamada, "Cami bizim kutsalımızdır. Ne olursa olsun camide bu şekilde şiddet uygulanmamalı, biber gazı kullanılmamalıydı. Başka şekilde çözülebilirdi" ifadelerini kullanmıştı.

Hüda-Par Genel Başkanı İshak Sağlam da "Polisin Allah'ın evine bu şekildeki müdahalesi, caminin kutsiyetine saygısızlıktır" diyerek yaşananlara tepki göstermişti.

Ne olmuştu?

Furkan Vakfı Başkanı Alparslan Kuytul, ramazanda “kendini ibadet etmeye adama ve dünya işlerinden uzak durma” anlamına gelen “itikaf”ı yapacaklarını dile getirip "Buyursunlar engel olsunlar" demişti.

Bunun üzerine vakfın mensupları olduğu belirtilen grup Gaziantep'te bir camide "maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak itikaf ibadetlerini yerine getirmek istediklerini" söylemişti.

Ancak grubun bu isteği, cami içerisinde polis ve bekçi tarafından engellenmişti. Grubun camiden çıkarıldığı müdahale sırasında biber gazı da kullanıldığı görülmüştü.

Bu sırada onlarca kişi gözaltına alınırken Kuytul da Adana2da gözaltına alınmıştı.

 

 

 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU