Organ nakil talebi Etik Kurulu'nca reddedilen akademisyen, hukuk mücadelesini kazandı... Yürütmeyi durdurma kararının ardından nakil için engel kalmadı

İki ay içinde ameliyat olmazsa yaşamı riske girecek olan Karagöz'e yapılacak organ nakline Etik Kurulu'ndan alıcı ile verici arasında maddi çıkar şüphesiyle reddedilmişti. Ailenin mücadelesi sonuç verdi ve naklin yolunu açacak karar mahkemeden çıktı

Erkek hemşiresinin (sağda) gözetiminde olan akademisyen Kerim Karagöz, mahkeme kararının ardından ameliyat olabilecek / Fotoğraf: Independent Türkçe

Karaciğer yetmezliği tedavisi gören Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Kerim Karagöz için canlı donörden yapılacak nakil talebi, geçen 15 Nisan 2021 Perşembe günü İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Etik Kurulu'nca reddedilmişti.

Talebin reddedilmesine tepki gösteren Karagöz'ün eşi Prof. Dr. Emel Karagöz, iki ay içinde ameliyatın gerçekleşmemesi halinde eşinin hayatını kaybedebileceğini belirterek, kararın gözden geçirilmesini istemişti.

Emel Karagöz, talebin reddedilmesine gerekçe olarak da alıcı ile verici arasında maddi çıkar şüphesinin gerekçe gösterildiğini öne sürmüştü.

kerim.jpg
Kerim Karagöz, sağlığına kavuşacağı günleri bekliyor / Fotoğraf: Kocaeli Üniversitesi

 

Alıcı ve vericinin önceden birbirlerini tanıyıp tanımadığına bakılıyor

Etik Kurulları, organ nakil taleplerini neden reddediyor?

Edinilen bilgilere göre bu keyfiyetten ziyade mevcut düzenlemelerden kaynaklanıyor.

Etik Kurulu, akraba olmadıkları halde nakil yapacakların arasında maddi ilişki olmaması için daha önceden tanışıp tanışmadıklarını, tanışıyorlar ise kaç yıldır tanıştıkları gibi soruların cevabını araştırıyor. Kimi zaman alıcı ve vericinin en az 10 yıl tanışıklıkları olması gibi kriterlere dikkat ediyor.

Bunun nedeniyse organların parayla alınır, satılır hale gelmemesi ve organ mafyasının önünün açılmaması.

amliyat.jpg
Organ nakilleri için Etik Kurulu onayı gerekiyor / Fotoğraf: AA

 

İtiraz sürecinde yaşamını yitirenler oluyor

Kriterleri tutmayan kişilerin nakil talepleri genellikle reddedildiğinden son çare olarak yürütmeyi durdurma kararı almak için mahkemeye başvuruluyor.

Yürütmeyi durdurma kararı durumunda nakil yaptırılabiliyor. Ancak Emel Karagöz, Independent Türkçe'ye yaptığı ilk açıklamada bütün bu itiraz süreci içinde zaman kaybettiği için yaşamını yitirenler olduğunu söyleyerek, kocasıyla ilgili kararın ivedilikle gözden geçirilmesini talep ettiğini söylemişti.

ihsan karli.jpg
Karagöz'ün arkadaşı İhsan Karlı, son gelişmeyi duyurdu

 

"Kerim Hocamız organ nakli aşamasına gelmiş durumda"

Karagöz'ün olayında korkulan olmadı ve kendisi, sevenleri adına sevindirici bir gelişme yaşandı.

Karagöz ile aynı fakültede çalışan Doç. Dr. İhsan Karlı, paylaştığı yazılı mesajda son gelişmeyi şu sözlerle duyurdu: 

Dr. Öğretim Üyesi Kerim Karagöz'ün organ nakli için 15 Nisan 2021 Perşembe günü İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Etik Kurulu'nca verilen ret kararı üzerine İstanbul İdare Mahkemesi'ne yaptığımız itiraz sonucu, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı verildi. Karar sonrasında Kerim Hocamız artık karaciğer organ nakli aşamasına gelmiş durumda. Bu arada dün aniden rahatsızlanınca bugün 30 Nisan Bahçelievler Memorial Hastanesi'nde başarılı bir fıtık ameliyatı geçirdi. Doktorlarının kararıyla bir haftalık dinlenme süreci sonrasında kendisine organ nakli ameliyatı yapılacak. Sizleri Kerim Hocamızın son durumuyla ilgili bilgilendirmek istedim.

emel.jpg
Prof. Dr. Emel Karagöz / Fotoğraf: Kocaeli Üniversitesi

 

"Büyük bir mücadeleden sonra başardık"

Konuyla ilgili olarak aradığımız Emel Karagöz de arkadaşları İhsan Karlı'nın verdiği bilgilerin doğru olduğunu söyleyerek, "Büyük bir mücadeleden sonra başardık. Gerisi Kerim Hoca'nın nakil operasyonundan sağ salim çıkmasına kaldı" diye konuştu.

İki yıldır nakil bekliyordu, arkadaşının yakını gönüllü oldu

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Karagöz, 2017'den beri karaciğer sirozu rahatsızlığıyla mücadele ediyor ve 2 yıldır da nakil bekliyordu.

Karagöz'ün bir dekan arkadaşının yakınının nakil için gönüllü olmasıyla ameliyat için gün sayıyordu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU