Lübnan-İsrail sınır müzakerelerinin yeniden başlaması bekleniyor

Lübnan-İsrail müzakere sürecinin ABD’den bir elçinin Beyrut'a gelmesiyle başlaması bekleniyor

Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesi ve İsrail'in iki ülkenin topraklarını ayırmak için inşa ettiği duvar (AFP)

Lübnan - İsrail arasındaki sınırların çizilmesine yönelik müzakerelerin, iki tarafın sunduğu haritalar üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle askıya alındıktan yaklaşık altı ay sonra, ABD'li bir yetkilinin Beyrut'a gelmesinin ardından önümüzdeki hafta yeniden başlaması bekleniyor. 

Cumhurbaşkanlığının tutumu hakkında bilgili olan Lübnanlı bir askeri kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, müzakerelerin Cumartesi ve Pazar günleri arasında Beyrut'a gelmesi planlanan Amerikalı arabulucu diplomat John DeRoucher'in ziyaretiyle eşzamanlı olarak önümüzdeki hafta başlayacağını belirtti.

Şarku’l Avsat’ın elde ettiği bilgilere göre müzakerelere devam etme kararı, müzakere tarihinin önümüzdeki saatlerde belirlenmesi ve bittiği yerden ve Lübnan heyetinin üyelerinde hiçbir değişiklik yapılmadan başlaması şartıyla Lübnan’dan karşılık alan ABD’nin hamlesine dayanıyor. Şarku’l Avsat ayrıca, Barselona'da Şeba Çiftlikleri üzerine bir seminere katılan heyet başkanı Tuğgeneral Bessam Yasin ve Lübnan dışında olan Uzman Necib Mesihi'nin Beyrut'a dönmek üzere çağrıldığı bilgisine ulaştı. Müzakere tarihi, iki ismin ülkeye dönüş tarihlerinin teyit edilmesinden sonra belirlenecek.

Askeri kaynaklar müzakere oturumunun başlamasına ilişkin herhangi bir tarih belirlenmediğine dikkat çekerken, cumhurbaşkanlığının tutumu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, müzakere başlama tarihinin 3 Mayıs Pazartesi olmasının muhtemel olduğunu, ancak resmi duyurunun beklendiğini kaydetti.

Şu anda önemli olan durumun müzakerelerin yeniden başlaması olduğunu vurgulayan iki kaynak, özellikle sınır genişletme kararı henüz imzalanmadığı için müzakerelerin altı ay önce bittiği yerden başlayacağı konusunda hemfikir. Cumhurbaşkanlığa aşina olan kaynak, "ABD için şu anki öncelik, her iki tarafta da ön koşul olmaksızın müzakereleri durdurdukları yerden sürdürmektir. John DeRoucher uzlaşmacı bir çözüm olarak yeni bir öneri getirirse bu müzakerelerde tartışmanın odak noktası olacak” dedi.

ABD'nin aracılık ettiği müzakereler, gaz zengini olması muhtemel bir bölgede petrol ve gaz aramalarını engelleyen çatışmayı çözmek amacıyla Ekim ayında başladı. Ancak görüşmeler, ülkenin güneyinde Lübnan sınır bölgesinde Nakura’da bulunan BM binasında yapılan dört oturumun ardından Lübnan'ın İsrail ile tartışmalı bölgeyi 860 kilometre kare yerine 2,290 kilometre kareye genişletme talebinde bulunması ve Tel Aviv tarafından reddedilmesinin ardından durdu.

Dolaylı müzakereler, geçen Ekim ayında Birleşmiş Milletler gözetiminde, güney Lübnan'daki Nakura bölgesindeki BM Barış Gücü UNIFIL üssü üssünde başladı. Bu görüşme üç yıl süren ABD diplomatik çabalarının doruk noktası oldu.

Lübnan sınırlarını genişletme meselesi, Lübnan’ın iki hafta önce Birleşmiş Milletler'e sunmak üzere ekonomik bölgesine yaklaşık bin 400 kilometrekare ekleyen bir kararname çıkarmaya çalışmasıyla tekrar gündeme geldi. Kamu İşleri ve Ulaştırma Bakanı Mişel Neccar, Savunma Bakanı Zeyne Aker ve Başbakan Hassan Diyab tarafından imzalanan kararname, Bakanlar Kuruluna sunulması gereken tüm dosyalarda takip edildiği gibi, sorunun çözüm yolu olarak Bakanlar Kurulu’na sunulması için cumhurbaşkanlığından onay almak üzere Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği tarafından cumhurbaşkanlığına sevk edildi. Ancak Cumhurbaşkanı kararnameyi imzalamayarak Yasama ve Danışma Komisyonu'nun görüşüne dayanan bir kabine oturumu düzenlemeyi şart koştu. Diyab ise geçici hükümette bir oturum düzenlemeyi reddediyor. Bu da müzakerelerin Lübnanlı heyet tarafından daha önce sunulan haritalara göre bittiği yerden başlamasına yol açacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU