Tekel bayileri, "alkol yasağı"na tepkili: En tedirgin olduğumuz şey bundan sonrası

“Saat 22.00’den sonra satış yasağı geldiğinde sizi kapatacaklar dediler ama biz inanmadık, şimdi geldiğimiz nokta bu”

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında Türkiye bu akşam tam kapanmaya gidiyor. 17 Mayıs’a kadar sürecek olan bu tam kapanma sırasında hükümet, alkol satışının da yasak olacağını ve tekel bayilerin kapanacağını duyurdu.

Koronavirüs salgını ile alkolün ilişkisi tartışılırken işlerinin zaten durgun olmasından dolayı şikayetçi olan tekel bayi esnafı duruma tepkili olduklarını dile getirdi.

“Bugünden sonra artık bu iş yapılmaz”

Cumhuriyet’ten Tuğba Özer, İstanbul Şişli’de bulunan tekel bayilerinin tepkilerini yazdı. Habere göre tekel bayisi işletmecisi Halil Engin, “Biz aynı zamanda şarküteri de olduğumuz için tamamen kapatmayacağız ama alkol satamayacağız. Bu durumda açmasak daha iyi. Burada bir sürü kişi çalışıyoruz 17 gün ne yapacağız? Saat 22.00’den sonra gelen yasaklar nedeniyle 300 bin TL cezamız var. Dertleri bizi kapatmak, artık bu işi kimse yapmasın istiyorlar. Yıldırmak istiyorlar. Saat 22.00’den sonra satış yasağı geldiğinde sizi kapatacaklar dediler ama biz inanmadık. Sonra tabelaları değiştirdiler. Şimdi geldiğimiz nokta bu. Bugünden sonra artık bu iş yapılmaz” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Nasıl bir bağlantı kurdular?”

Bir diğer işletmeci İbrahim Taş, alkol yasağının mantığını anlayamadıklarını ifade ederek “Koronavirüs ile nasıl bir bağlantı kurup yasak getirdiler, bu bizim için bir soru işareti. Bizim gibi işletmelerin para kazandığı tek şey alkol. Bu olmadığında dükkân nasıl dönecek? Aslında bizim en tedirgin olduğumuz şey bundan sonrası. Tamam şu an karantina günlerinde yasakladı. Ama bundan sonra da devamı gelirse ne olacak?” dedi.

“Vergi helal ama alkol haram”

30 yıldır tekel işleten 61 yaşındaki Şakir Kudan da çok sayıda müşterisinin yasak kararını duyunca stok yapmak için alışveriş yaptığını söyledi. Kudan, şunları söyledi:

Müşteri bu durumdan hiç memnun değil. Kurtuluş çok kültürlü bir yerdir. Bizim gayrimüslim müşterilerimiz de var. Onlar biz niye etkileniyoruz bu süreçten diye soruyorlar. Alkolü yasaklayarak ‘kimse içmesin’ diyor. Bu kadar basit. Ama vergisinin yüzde 74’ini alıyor. Aldığı verginin imamından tutun da herkese harcıyor. Bu vergi helal ama alkol haram. 17 gün kapalısın diyor, tamam kapatalım. Ama kiramı vergimi alırım diyor. Bu sektörde ekmek yiyen çok sayıda insan var. Şu an sevkiyatlar dahi durduruldu.

“17 gün boyunca ne yapacağım?”

80 yaşındaki 50 yıllık Tekel işletmecisi Ahmet Köroğlu dükkânını kapatmak zorunda kalacak. 50 yıl boyunca hiç böyle bir yasak kararı ile karşılaşmadığını söyleyen Köroğlu, “Benim ufacık bir dükkânım var. Bozulacak çok fazla malım yok bozulacak olan çok var. 17 gün boyunca ben ne yapacağım? Ya sokaklarda göbek atacağım ya da delireceğim. Kapatmak zorundayım. Müşteri gelip benden içki isterse ne diyeceğim? Veremeyince de bu kez bana şiddet uygulayacak. Camiler de açık olacakmış, orada virüs yok anlaşılan.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU