HDP yöneticilerinin yargılandığı Kobani davasında gergin ve protestolu duruşma

Duruşma öncesinde polis, HDP yöneticilerinin açıklama yapmasını kalkanlarla engellemeye çalıştı. Duruşma, avukatların alkışlı protestolarına sahne oldu. "Bir şeyden kormuyoruz" diyen Demirtaş'a mahkeme başkanı benzer şekilde cevap verdi

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108 kişinin, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde ülke genelinde yaşanan Kobani olaylarıyla yargılanmasına, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutuklu bulunduğu dosya kapsamında, 2020 yılının eylül ayında operasyon yapılmış, aralarında eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Prof. Beyza Üstün gibi isimler de tutuklanmıştı.

27 kişinin tutuklu bulunduğu Kobani davasında, sanıkların 29 ayrı suçlamayla 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680’er yıl hapsi isteniyor. 

 

108 kişinin yargılandığı Kobani davası başlıyor
108 kişinin yargılandığı Kobani davası başlıyor / Fotoğraf: HDP Basın Birimi

 

Sincan Cezaevi'nde görülen duruşmaya, HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın yanı sıra HDP'li milletvekilleri tam kadro katıldı. 

Duruşmayı, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da izliyor.

Polis, kalkanlarla görüntü alınmasını engelledi

Polis, HDP yöneticilerinin açıklama yapmasını engellemek için gazetecilerle partililer arasında kalkanlarla duvar oluşturdu.

Duruşma öncesinde, adliye önünde açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın konuşması sırasında polisin yüksek sesle anons yapması nedeniyle gerginlik yaşandı.

Polisin engelleme çabalarına karşın açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kobani davasının bir 'kumpas ve siyasi intikam davası' olduğunu söyledi. Gerginlikten sonra açıklamasını tamamlayan Sancar, "Kumpas davalarına karşı direnişimiz sürecek" dedi.

Sancar: Bu korktuklarının başka bir göstergesi

Sancar, davayı 'kumpas davası' olarak niteleyerek şunları söyledi:

"Kobani davası denen siyasi kumpas davasının ilk duruşması biraz sonra başlayacak. Duruşma başlamadan önce burada bir araya gelip bir açıklama yapmak istiyorduk ama gördüğünüz gibi aramıza duvar ördüler. Bu, hakikatten korktuklarının bir başka göstergesidir. Sesimizi bastırabileceklerini sanıyorlar ancak yanılıyorlar. Bu davada da bizi sindirebileceklerini düşündüler ama yanıldıklarını bundan sonra da göstereceğiz." 

Milletvekilleri, basın mensupları ve izleyicilerin kontrollü bir şekilde duruşma salonuna alınmasının ardından, duruşmanın başlaması için gerekli hazırlıklara başlandı.

Demirtaş, Önder ve Türk SGEBİS ile katıldı

Duruşma başladığı sırada, sanık avukatlarının bir kısmı duruşma salonuna alınmadı. Duruşma salonuna giren avukatların dışarıdaki meslektaşlarının içeri alınması için yaptığı talepler mahkeme başkanı tarafından reddedildi.  

Avukatların talepleri sürerken, mahkeme başkanı sanıkların kimlik tespitine başladı. Sanıklar, kimlik tespiti sırasında mahkemeye cevap vermedi.

Sanıkların kimlik tespitine cevap vermemesi, mahkeme başkanı tarafından tutanağa geçirildi. Bu sırada avukatlar alkışlarla mahkeme başkanını protesto etti.

Mahkeme başkanı ile avukatlar arasında sert tartışmalar yaşanırken, alkışlı protesto da sürdü. Protestoya, duruşmaya SEGBİS'le katılan Selahattin Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Türk gibi isimler de katıldı.

Avukatlar duruşma salonunu terk etti

Söz almak isteyen sanık avukatları, talepleri kabul edilmediğu için duruşma salonunu terk etti.

Sanıklar, avukatlarının duruşma salonunu terk etmesinin hemen ardından başlayan kimlik tespitinde cevap vermeyerek mahkeme başkanını protesto etti.

Mahkeme başkanı, kimlik tespitini seri bir şekilde sürdürürken duruşma salonundaki milletvekilleri ve sanıklar tepki gösterdi.

5c7dae8b-ae9d-45e0-8e2c-a8cee7472f51.jpg
Gültan Kışanak ve Figen Yüksekdağ / Çizim: Ercan Altuntaş

 

Mahkeme başkanı: "Avukatlarınızı çağırın gelsinler"

Mahkeme başkanı, avukatları olmadan kimlik tespitine katılmayacağını belirten tutuklu sanıklara "Avukatlarınızı çağırın gelsinler" diyerek karşılık verdi.

Sanıklardan Sabahat Tuncel, kimlik tespiti için kendisine sorular yönelten mahkeme başkanına "Avukatlarımız olmadan sorulara yanıt vermeyeceğim. Az önce iyi niyetten bahsettiniz. Bizim sizin iyi niyetinize ihtiyacımız yok. Bizim hukuka ihtiyacımız var. Hukuku uygulayın, avukatlarımızı içeri alın. Kimlik tespitini bu şekilde yapmanız kanuna aykırı" dedi.

Demirtaş: Size cevap değil günahımızı bile vermeyiz

Duruşmaya Edirne Cezaevi'nden SEGBİS'le bağlanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, duruşma salonunda avukatlarının bulunmamasının Ceza Muhakemesi Kanunu'na aykırı olduğunu belirtti.

"Sesinizi bize ve avukatlara yükseltemezseniz. Biz kimseye boyun eğmeyiz, avukatlarımızı içeri almazsanız duruşma ilerlemez" ifadelerini kullanan Demirtaş, kimlik tespitine yanıt vermedi. Mahkeme başkanının soruları bitince Demirtaş, "Biz size cevap değil günahımızı bile vermeyiz" diye konuştu. 

Demirtaş'ın ardından eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de kimlik tespiti için sorulan sorulara, avukatlarının duruşma salonununda bulunmaması nedeniyle cevap vermeyeceğini söyledi.

2e167e21-23a8-465b-9c5d-d1ca62832642.jpg
Duruşma salonu / Çizim: Ercan Altuntaş


Avukatlar tutanak tutup, salona döndü

Sanık avukatları, mahkeme başkanının tavrının ardından tutanak tuttu ve duruşma salonuna dönmeye başladı. Bu sırada duruşma salonunun kapısında da bir gerginlik yaşandı. Gerginliğin sona ermesinin ardından, sabah duruşma salonuna alınmayan avukatlar da dahil tüm avukatlar içeri girdi.

Sanıkların kimlik tespitlerinden sonra, duruşma müştekilerin kimlik tespitiyle devam etti. Bu sırada sanık avukatları, mahkeme başkanının tavrının nedeniyle tutanak tuttu ve duruşma salonuna dönmeye başladı. Bu sırada duruşma salonunun kapısında da bir gerginlik yaşandı. Gerginliğin sona ermesinin ardından, sabah duruşma salonuna alınmayan avukatlar da dahil tüm avukatlar içeri girdi.

Verilen aradan sonra duruşma sanık avukatlarının yoklamasıyla devam etti.

Mahkeme başkanı Demirtaş'a cevap verdi: Biz de kimseden korkmayız

İlk sözü Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın avukatlarından Mesut Beştaş aldı.

Beştaş, şunları söyledi:

"Gerçeğin ortaya çıkarılmasını çok istiyoruz. Gerçeğin ortaya çıkması için yargı da dahil olmak üzere devletin hiçbir kademesinde adım atılmadı. Umarız gerçekleri ortaya çıkarmak sizin heyetinize nasip olur. Bize tebliğ edildiği söylenen iddianamede yargılamaya konu edilmeyecek bir çok husus yer almaktadır.  Bu dosyaya baktığımızda 6 - 7 - 8 olaylarıyla ilgili bir iddianame görüyoruz. Dosyada yer alan isimler hakkında bu olaylarla ilgili bir çok açılmış dava var. Burada mükerrer yargılama örnekleri görüyoruz. Gerek soruşturma aşamasında gerek de şu anda adil yargılamayı ortadan kaldıran şeylerle karşı karşıyayız. Biz ilk sözün Selahattin Demirtaş'a verilmesini istiyoruz."

Beştaş'ın sözleri sona erdiğinde, mahkeme başkanı "Selahattin Demirtaş dedi ki, 'Biz kimseden korkmayız'. Ben de diyorum ki biz de hiç kimseden korkmayız" ifadelerini kullandı.

Dosyaların ayrılması talebi reddedildi

Selahattin Demirtaş'ın bir diğer avukatı Mahsuni Karaman söz alarak, "Asil olan Selahattin Demirtaş'tır. Bizler vekiliz. Ona söz verin, reddi hakim talebinin gerekçelerini sıralasın." dedi.

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın avukatlarından Ezgi Güngördü de müvekkilinin reddi hakim talebinde bulunacağını ifade ederek, ilk sözün Yüksekdağ'a verilmesini istedi.

Sabahat Tuncel'in avukatı Ezgi Turhallı Balsal, duruşmada şunları söyledi:

"Nezaket sınırlarının aşıldığı bir yargılamada, adalet mülkün temelidir demenin de sizin bu mahkemede başkan olmanızın da bir anlamı yoktur." 

Demirtaş, Yüksekdağ ve Tuncel'in avukatlarının talepleriyle ilgili savcılık mütalaasını verdi. Savcılık, taleplerin reddini ve iddianamenin okunarak duruşmanın devam etmesini istedi. Mahkeme Demirtaş, Yüksekdağ, Tuncel'in dosyalarının ayrılması talebini ve reddi hakim talebiyle ilgili söz alma talebini reddetti.

Ret kararından sonra iddianamenin okunmasına başlandı. Avukatlar, mahkemeyi alkışlarla protestoya etti.

Duruşma, iddianame özetinin okunmasıyla devam ederken, avukatların ve durusmayı takip eden milletvekillerinin alkışlı protestosu, iddianameyi okuyan katibin sesini bastırdı.

Avukatlardan ikince protesto

İddianamenin okunduğu sırada avukatlar reddi hakim talebini hem yazılı hem de sözlü olarak iletmek istedi. Ancak mahkeme başkanı talepleri şu aşamada almayacağını belirtti. Bunun üzerine avukatlar alkışlı, zılgıtlı ve ıslıklı protestoya devam ederek duruşma salonunu terk etmeye başladı.

Selahattin Demirtaş: 128 milyar dolar nerede?

Duruşmaya SEGBİS'le bağlanan Selahattin Demirtaş, iddianamenin okunmasının devam ettiği sırada, bir kağıda "128 milyar dolar nerede?" yazarak duruşma salonuna gösterdi.

İddianame özetinin okunmasıyla devam eden duruşmada, sanık avukatlarının mahkemeye sunduğu reddi hakim taleplerine ilişkin mahkeme başkanı eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a söz verdi. Demirtaş, duruşmanın çok uzun sürdüğünü ve 14 maddelik reddi hakim talebini mahkemeye yarın sunacağını belirtti.

Reddi hakim talebini yarın sunacaklar

Demirtaş'ın ardından HDP'nin bir diğer Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'a reddi hakim talebiyle ilgili beyanı soruldu. Yüksekdağ, SEGBİS bağlantısının sağlıklı çalışmadığını, duruşma salonundaki sesi duyamadıklarını ifade ederek, "Bu durum açık yargılama ve aleniyet ilkesine aykırıdır. Teknik sorunlar çözülüp bir yargılama yapılamıyorsa bu bizim sorunumuz değildir" diye konuştu.

"Sabah saatlerinden bu yana burada tutuluyoruz. Artık medeni bir değerlendirme yapmamız mümkün değil" diyen Yüksekdağ, reddi hakim talebini yarın sunacağını söyledi.

Yüksekdağ'dan sonra, Sabahat Tuncel söz aldı. Tuncel, "Bize rağmen kimlik tespiti yaptınız, bize rağmen iddianame okuttunuz. Buna da adil yargılanma diyeceksiniz. 5 yıldır tutukluyuz, söyleyecek çok önemli şeylerimiz var. Ama bu başlangıç sonucu da belirliyor." ifadelerini kullandı.

Savcılık, reddi hakim talebinin reddedilmesini talep etti

Savcılık, Demirtaş, Yüksekdağ ve Tuncel'in reddi hakim taleplerinin reddedilmesini istedi.

Mahkeme, ara kararında Demirtaş, Yüksekdağ ve Tuncel'in reddi hakim taleplerinin yazılı olarak sunarsa değerlendirmeye alınacağını belirtti.

Sanık avukatlarının reddi hakim talepleri ise, somut gerekçe sunulmaması, yargılamayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Mahkeme, itirazlar nedeniyle duruşmaya 1 hafta ara verdi. Dava 3 Mayıs'ta görülmeye devam edecek.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU