Elon Musk: NASA'nın 2024 hedefi muhtemel görünüyor

"Önce yeniliklere hız vermeliyiz, sonra birkaç yıl içinde hazır olabiliriz"

SpaceX'in Starship uzay aracı Ay'da resmediliyor. Nisan 2021'de NASA, Ay'a iniş aracını inşa etmesi için SpaceX'i seçtiğini duyurdu (SpaceX)

Teknoloji milyarderi Elon Musk, NASA astronotlarını 2024'te Ay'a götürme hedefini tekrarladı.

Uzay firması SpaceX'in kurucusu, 4 astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla taşıdığı ikinci Crew Dragon görevinin ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Musk, 23 Nisan Cuma sabahı düzenlenen basın toplantısında "Bunu başaracağımızı düşünüyorum. 2024 hedefi muhtemel görünüyor" dedi.

Teknoloji milyarderi, "Bundan daha yakın bir zamanı hedef alacağız" diye de ekledi.

NASA, 2020'lerin sonunda Ay yüzeyinde ve çevresinde insanların barınacağı, sürdürülebilir bir üs kurmayı amaçlıyor. Uzay ajansı Artemis ismini verdiği programda insanları Ay'a geri götürmek için çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2019'da Trump yönetimi, NASA'nın önüne ilk mürettebatlı Artemis inişini 2024'te gerçekleştirme hedefini koymuştu. Uzmanlar bu hedefin fazla iyimser olduğunu düşünmüştü. Hedefin yeni başkan Joe Biden yönetiminde de geçerli olup olmayacağı henüz belli değil.

Öte yandan Musk, NASA'nın kısa süre önce astronotları Ay'a indirmesi için seçtiği SpaceX'in Starship isimli uzay araçlarıyla bu hedefi gerçekten de başarabileceğini düşünüyor.

SpaceX CEO'su, yeniden kullanılabilir roket ve uzay mekiği birleşimi Starship'in 2023'e kadar insanları taşıyabilir hale geleceğine inandığını söyledi.

"Yapacak bazı işler var ama hızlı ilerliyoruz" diyen Musk, sözlerini şöyle sürdürdü:

Önce yeniliklere hız vermeliyiz, sonra birkaç yıl içinde hazır olabiliriz.

Öte yandan Starship prototipleri, uçuş denemelerini henüz başarıyla tamamlayamadı. SN8 ve SN9 ismi verilen iki prototip, deneme sırasında piste sert bir iniş yapmış ve yere dokunduğu anda patlamıştı. SN10 ise yere inmeyi başarmış ama birkaç dakika sonra iniş pistinde alev almıştı. SN11 isimli son prototip de yere inmeden önce patlayan ilk prototip olmuştu.

Yine de SpaceX, söz konusu roketlerin gelecekteki uçuş denemelerine iyimser yaklaşıyor. Şirket, bir sonraki denemesinde SN12, SN13 VE SN14 modellerini atlayacak ve direkt SN15'i fırlatacak.

Şirket, yeni prototip SN15'i çoktan inşa etti ve yakında göklere çıkarmayı planlıyor.

 

Independent Türkçe, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU