Hindistan'da bu kez de "üçlü mutant" koronavirüs varyantı çıktı

Hindistan son 4 günde 1 milyondan fazla Kovid-19 vakası kaydetti

Hindistan'da artan vakalarla birlikte çok ciddi bir oksijen sıkıntısı yaşanıyor (Reuters)

Hindistan, koronavirüsün en kötü tezahürlerinden birini durdurma savaşı verirken Kovid-19'un yeni bir "üçlü mutant" varyantını tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan halihazırda Kovid-19 vakalarında büyük bir artışla karşı karşıya ve birçok sağlık uzmanı buna sebep olarak çifte mutasyonu işaret ediyor. Üçlü mutantın ortaya çıkması yalnızca mevcut sorunlara bir yenisini ekleyecek.

Üçlü mutasyon, üç farklı Kovid-19 suşunun bir araya gelerek yeni bir varyant oluşturması anlamına geliyor. NDTV News'un haberine göre Batı Bengal, Maharaştra ve Delhi gibi vilayetlerde bu mutantın sebep olduğu vakaların olduğuna inanılıyor.

McGill Üniversitesi'nde epidemiyoloji profesörü Madhukar Pai, NDTV'ye şunları söyledi:

Bu daha bulaşıcı bir varyant. Çok sayıda kişiyi çok çabuk hasta ediyor. Aşılarda ufak düzenlemeler yapmaya devam etmeliyiz. Bunun için hastalığı anlamamız gerekiyor. Ama gen dizilemesi için seferberliğe ihtiyacımız var.

Pai, çifte mutasyonu tespit etmede yaşanan gecikmenin bile Hindistan'daki mevcut virüs artışına katkıda bulunmuş olabileceğini söyledi.

Haber şu esnada üçlü mutantın endişe sebebindense dikkat çekilmesi gereken bir varyant olduğunu belirtiyor.

Delhi merkezli Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Konseyi Genom Bilimi ve Tamamlayıcı Biyoloji Enstitüsü'nde (CSIR-IGIB) çalışan bilim insanı Vinod Scaria, Twitter'daki ayrıntılı açıklamasında, aşıların bu varyant karşısında etkili olup olmadığını değerlendirmek için deneye dayalı yeni bilgilere de ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
 


Pandeminin başlangıcından bu yana Hindistan'da 15,6 milyon Kovid-19 vakasıyla birlikte 182 bin 500'den fazla ölüm kayda geçti. Bu vakaların yaklaşık 1,1 milyonu yalnızca son 4 günde kaydedildi.

Her gün rekor sayıda vakaya tanık olan Güney Asya ülkesi şu günlerde koronavirüs salgınının küresel merkez üssü haline geldi. Önceki gün Hindistan, 295 binden fazla Kovid-19 vakasına ve 2 binden fazla ölüme tanık oldu (Hindistan son 24 saatte 314 bin 835 vakayla dünya rekoru kırdı -ed.n.).



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU