McKinsey Enstitüsü: Pandemiden sonra zenginlerin harcaması artarken yoksullarınki azalacak

Tüketimde sosyal makas açılacağını öngören MGI, zengin hanelerin harcamalarının artacağını, fakir hanelerin harcamalarının ise pandemi öncesinin de altına inebileceğini belirtiyor

Pandemiden sonra da yüksek ve düşük gelirli hane halkları arasındaki makasın açılmaya devam edeceği öngörülüyor / Fotoğraf: flickr

McKinsey Global Enstitüsü’nün ABD, Çin, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık olmak üzere beş ülkede pandeminin tüketici harcamalarındaki değişimi incelediği raporunda tüketici harcamalarındaki dijitalleşmenin “bazı” alanlarda kalıcı olacağı belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harcamadaki artış fakirden değil zenginden gelecek

Öte yandan pandemi döneminde tasarrufların en fazla arttığı ABD’de diğer ülkelere göre tüketicilerin harcamalarının pandemi öncesi döneme göre daha hızlı dönebileceği fakat bu tüketim harcamalarının büyük ölçüde yüksek gelirli haneler tarafından yapılacağı, yüksek ve düşük gelirli hane halkları arasındaki makasın açılmaya devam edeceği öngörülüyor.

Tasarruflar düşen talebi yükseltecek ama...

Pandeminin başında Çin, ABD ve Batı Avrupa'da sağlık endişeleri sebebiyle uygulanan karantinalar sonucu özellikle hizmet sektörlerinde tüketici harcamaları çok ani bir düşüş yaşadı.

McKinsey raporuna göre seyahat, eğlence ve yeme-içme gibi fiziksel hizmetlerin kısıtlamalarla birlikte askıya alınması, yüzde 11 ile 26 arasında değişen talep düşüşüne sebep oldu. Fakat McKinsey, tüketici anketlerinin pandemiden sonra tüketici harcamalarında güçlü bir talep toparlanmasına işaret ediyor. Bastırılmış tüketici talebinin pandemi döneminde artan tasarruf birikimiyle birleştiğinde intikam alışverişine dönüşebileceği belirtiliyor. Moody’s’in 5,4 trilyon dolar öngördüğü tasarruflar, Consultancy Oxford Economics’e göre de harcamaya dönmeye hazırlanır.

Yoksulların harcaması pandemi öncesinin de altına inebilir

Raporda, tüketici harcamalarındaki söz konusu toparlanmanın ülkelerin yürüttüğü aşılama kampanyaları, artan tüketici güveni, bastırılmış talep ve biriken tasarruflardan besleneceği ancak yüksek ve düşük gelirli hanelerde toparlanmanın değişiklik göstereceği vurgulanıyor.

Rapora göre bu eşitsizliğin en belirgin görüleceği yer ABD olacak. Yüksek gelirli haneler pandemiden finansal olarak az zararla çıkarken, düşük gelirli haneler ise iş kayıpları ve gelir belirsizliğinden muzdarip.

McKinsey, orta ve yüksek gelirli hane harcamalarının 2021 ve 2022 aralığında pandemi öncesine düzeylere dönmesini bekliyor. Fakat rapora göre iş piyasasındaki artan belirsizlik ve teşvik paketlerinin sona ermesiyle düşük gelirli hane harcamaları pandemi öncesinden daha düşük bir düzeye inebilir.

Avrupa’da en hızlı harcama Almanya’dan gelecek

Tüketici harcamalarında ABD’ye göre ölçekte küçük ancak daha dengeli bir tüketim harcaması artışı öngörülen Avrupa’da Almanya’nın bu sürece öncülük etmesi bekleniyor.

McKinsey analistleri, Almanya’nın Kovid-19’la güçlü mücadelesinin yanı sıra hem hizmet hem de sanayi sektörlerindeki güçlü istihdam piyasasının, harcamalardaki toparlanmayı destekleyeceğini öngörüyor.

Almanya’yı sırasıyla Fransa ve Birleşik Krallık’ın izleyeceği öngörülen raporda, 2021’nin başında Avrupa’daki en hızlı aşılama kampanyasını yürüten Birleşik Krallık’ın erken açılması durumunda Almanya’nın yerini alabileceği vurgulanıyor. Avrupa genelinde yüksek gelirli hanelerin ABD’ye göre daha az tasarruf yapmış olması sebebiyle bu hanelerin harcamalarında yavaş bir toparlanma görülebileceği de diğer öngörüler arasında.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU